Megafon Instagram

Zikavirus i Europa

Her i Spania er det i dagens situasjon sju mennesker som er smittet av viruset, hvorav en gravid kvinne. Men det finnes smittede også i andre europeiske land, inkludert Sverige og Danmark.

zika-map

Klikk for større kart

De spanske myndighetene sier at den gravide 25-år gamle kvinnen fra Catalonia har blitt smittet på reise i Colombia. Hun er den første gravide europeiske kvinnen som har blitt infisert. Ifølge Helsedepartementet har alle spanske smittede fått sin smitte fra reiser i Colombia. Alle de som er rammet i Spania er utenfor fare, men når det kommer til fosteret, er det for tidlig å si noe.

Men det er ikke bare i Spania at det har blitt rapportert Zikavirus i Europa. Det finnes smittetilfeller i flere europeiske land, inkludert ett i Sverige og ett i Danmark. Også i disse tilfellene stammer smitten fra turer til Sør-og Mellom-Amerika. Samtidig har flere tilfeller av sykdommen blitt konstantert i USA, nå i delstatene Arkansas og Virginia, etter at beboerne har reist til smitterammede områder. Mange land, inkludert USA fraråder gravide fra å reise til de berørte områdene.

Folkehelseinstituttet i Norge sier at gravide som planlegger å reise til berørte områder bør rådføre seg med lege og at de bør vurdere å utsette reisen. Den Danske Sundhedsstyrelsen anser ikke at det er noen fare for en zikaepidemi i Danmark, men råder fortsatt gravide kvinner å utsette reiser til de berørte områdene. I Sverige er det ingen anbefaling om å avstå fra turer til berørte land. Det Spanske Helsedepartementet har fortsatt ikke utarbeidet noen anbefalinger, men råder folk som reiser til Sentral- og Sør-Amerika om å være forsiktige og ta kontakt med helsevesenet (tlf 900 102 112), spesielt de som er eller planlegger å bli gravid.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) kunngjorde tidligere denne uken at de anser zikaviruset for å være en internasjonal fare og advarer mot alvorlig risiko for den global helsen. WHO gikk på torsdag også ut og frarådet land mot å akseptere bloddonasjoner fra folk som har reist i de Zika-rammede landene. Frem til nå har viruset først og fremst berørt Latin-Amerika og Karibia og aller verst er situasjonen i Brasil. Det anses at viruset vil spre seg i nesten hele Amerika, unntat Chile og Canada.

Smitteveier

Viruset smitter først og fremst gjennom bitt fra mygg av slekten Aedes i tropiske områder. Men det er to dokumenterte tilfeller hvor spredningen har skjedd gjennom seksuell overføring og to tilfeller gjennom blodoverføring.

zika-myggMyggen som sprer viruset i tropene finnes ikke i Europa, men det er nære slektninger her som mistenkes for å kunne spre viruset. Tigermygg er en slik slektning, og den finnes i Europa fra Spania og opp til Sør-Tyskland. I tillegg finnes det en lignende myggslektning i Norge (kun registrert i Vestfold) og i Sverige, «Aedes geniculatus». «Den er ganske nært knyttet til myggen som sprer Zikaviruset. Den har vist seg å spre både gulfeber og chikungunya i laboratorium og det er ikke helt urimelig å tenke seg at den kan spre Zikavriruset», sier Anders Lindström, forsker ved SVA.

Symptomer

De vanligste tegnene på zikavirusinfeksjon inkluderer feber, utslett, leddsmerter og hodepine, og er lik de symptomene for denguefeber og chikungunya. Inkubasjonstiden, eller tiden fra eksponering for viruset fra myggstikk til du får symptomer er ikke fullt ut kjent, men er trolig fra noen dager opptil en uke. Sykdommen varer i flere dager, og er så mild at sykehusinnleggelse sjelden er nødvendig. Dødsfall er svært sjeldne.

zikavirus-barnMen det alvorlige er at viruset er mistenkt for å stå bak alvorlige misdannelser som gjør at barn fødes med små hoder og alvorlig utviklingshemming. Microcefali som tilstanden heter, innebærer en misdannelse i hjernen slik at barnet får for liten hjerne. Hjernen vekt vil ofte være mindre enn 1000 gram.

Forebyggende tiltak

Det finnes ingen vaksine og ingen kur for viruset. Det eneste man kan gjøre er å beskytte seg med dekkende klær, insektmiddel og myggnett. Og selvfølgelig å unngå å reise til de berørte områdene.

Det amerikanske flyselskapet United Airlines tilbyr kunder som har bestilt billetter til de zikarammede områdene pengene tilbake hvis de endrer på reisen og norske Cruise Line Holdings gir gravide kvinner mulighete til å ombooke sine reiser, ifølge Reuters.

 

Facebook Comments