Megafon Instagram

Vurderer bilforbud

Turistsjefen på Balearene vurderer å innføre forbud mot at turister kan bringe bilene sine til de mindre øyene i sommermånedene.

Ibiza (Eivissa på katalansk).

Ibiza (Eivissa på katalansk).

Øyene Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera, som har 1,1 millioner innbyggere, venter 13,5 millioner besøkende i år. Tjenestemenn i Ibiza og Formentera sier de i likhet med den italienske øya Capri kan måtte stoppe turister i å ankomme i biler for å unngå trafikk-kaos. I høysesongen er det så mange som 20.000 biler i Formentera, som er 19km lang. Også på Menorca kan det bli nødvendig med et bilforbud.

Trafikk-korker er ikke det eneste problemet. Lokale myndigheter og miljøvernere sier at øyene er nær det punktet at de verken har nok vann- eller energiressurser til å møte etterspørselen. Menorca, for eksempel, ble erklært som biosfærereservat i 1993 og miljøvernere sier det ikke kan opprettholde mer enn 200.000 besøkende per dag, i tillegg til sine 86.000 innbyggere. Men de overgikk det tallet ved mer enn én anledning i fjor.

Balearene

Balearene

Også et økende antall cruiseskip øker presset på øyene. På en enkelt dag i forrige uke ankom 22.000 cruisepassasjerer til Palma, Mallorcas hovedstad. Biel Barceló, visepresident i Turistministeriet på balearene, sa: «Vi oppfordrer cruiseoperatørene til å ta passasjerer på turer til andre deler av øya for å unngå overbefolkning i den gamle bydelen i Palma.»

Flyplassen i Mallorca har også problemer. Den er bygget for å tåle maksimalt 66 fly per time. Tjenestemenn sier at i høysesongen kan være så mange som 100 fly per time.

Barceló sa at det å bringe inn flere og flere turister ikke nødvendigvis vil gi økonomiske fordeler. «På 1980-tallet, da Balearene hadde 6 millioner besøkende, var det den regionen med høyest inntekt per innbygger i Spania. Nå, med 13 millioner turister , har Balearene falt til sjuendeplass.»

Men det er ikke bare de balearene som er i ferd med å stange i taket når det gjelder turistpresset. Det samme gjelder for Barcelona. De hadde mer enn 9 millioner turister i fjor og de tror at det er på grensen av hva de kan håndtere. Spesielt ettersom turismen er konsentrert i en liten del av byen. Selv der har flyplassen kapasitetsproblemer under enkelte deler av året, der 18 millioner passasjerer forventes å lande i år.

Barcelona, Las Ramblas

Barcelona, Las Ramblas

Det er flere årsaker til den økende turismen. Det er ikke bare det faktum at Spania er verdens ledende badedestinasjon med et rekordhøyt antall strender med blått flagg-status. Der er også mye på grunn av terrorangrepene i Tunisia, Egypt og Tyrkia den seneste tiden som har drevet turister tilbake til europeiske destinasjoner.

I fjor, ble Spania besøkt av 65 millioner mennesker, 20 millioner flere enn antall innbyggere – og det kommer ikke til å bli færre i år.

 

Facebook Comments