Megafon Instagram

Virgen del Carmen

På kvelden den 16. juli feirer fiskere og sjøfolk skytshelgenen Virgen del Carmen i de fleste kystbyer og fiskevær i både Spania og Sør-Amerika.

virgen-del-carmen

Virgen del Carmen i La Cala de Mijas.

Mest populær er feiringen i Andalusia, hvor fiskelandsbyer og tettsteder langs kysten har fargerike prosesjoner med blomsterprydete statuer av jomfruen. Hun blir alltid bært ned til stranden. I enkelte byer sjøsettes hun i en båt mens i andre byer blir hun ganske enkelt båret ut i vannet. Hele befolkningen går mann av huse og alt ender som regel med et stort fyrverkeri.

Selve festen varierer fra by til by og noen byer har feiringer også dagen etter. I Malaga er det prosesjon både den16. juli og påfølgende søndag. Festivalen er spesielt viktig der det er mange fiskere slik som i Estepona, Fuengirola (Los Boliches), Torremolinos, Vélez-Málaga og Rincon de la Victoria.

Virgen del Carmen er et av mange navn på Jomfru Maria og har sine røtter i det gamle testamentet når den aldrende profeten Elia ble en eremitt på Karmelfjellet «Monte Carmelo». Ifølge tradisjonen overleverte Jomfru Maria det brune skapularet (en slags forkle) til den engelske karmelitmunken Simon Stock søndag den 16. juli 1251. Hundrevis av år senere, da pilegrimer fulgte profetens fotspor ba de om beskyttelse under reisen fra «Vår frue av Karmelfjellet». Det førte senere til Virgen del Carmen og festivalene som feires nå.

Virgen del Carmen i La Cala de Mijas

Virgen del Carmen på stranden i La Cala de Mijas. Foto: Erixon Consulting

 

Facebook Comments