Megafon Instagram

Vintervarmen truer mandeltrærne

Det varme vinterværet i Spania truer mandel- og frukttrærne. Blomstringen er generelt tre uker tidligere i år enn normalt.

guaro-mandel-4

Mandelblomster

De uvanlig høye temperaturene som vi har hatt så langt i løpet av høsten og vinteren betyr at blomstringen er kommet i gang «for tidlig». Dette betyr at det er en åpenbar risiko for frost under blomstringen.

Biolog José Egea forklarer at det har vært en trend de siste årene at temperaturen steget og månedene som betyr noe for mandeltrærne er temperaturene fra oktober og utover. Det samme gjelder for de fleste frukttrær, inkludert fersken og plommer som krever lav temperatur om vinteren for å sette blomster.

Denne terskeltemperaturen er ikke så lav for de fleste mandeltrær, med det resultat at de blomstrer tidligere. Dette er det som har skjedd i mange deler av Spania i år, inkludert i regionene i Murcia og Granada. Noen varianter begynte å blomstre i desember, mens andre ikke vil begynne å blomstre før i slutten av mars eller april. Men José Egea tror at blomstringen vil finne sted tidligere for disse senere variantene også.

José Egea fullfører sine studier ved CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) i Murcia, og en av senterets oppgaver er å utvikle nye varianter av eksisterende trær som blomstrer senere. Dette vil redusere faren for at fruktbønder får avlingene sine ødelagt av frost.

Om mandeltrær

Mandlene er klare for innhøsting 7-8 måneder etter blomstring. Vi har vanligvis en tradisjon med å plukke en mandel hvert år til julegrøten. For folk som vurderer en mandel i julegrøten, kan det være nyttig å vite at det finnes to typer mandler og noen ganger på ett og samme mandeltre. Det som vanligvis dyrkes er søte mandler, men det finnes også bitre mandler som brukes i små doser til noen bakverk. Bitre mandel er giftige og 8-10 bitre mandler kan være dødelig dose for et barn. Mange dyrkere poder inn grener av bitre mandler på den nederste delen av mandeltreet for at ikke geiter skal beite på treet. Mandeltrær har sprø grener og geitene skader trærne. Men bitre mandler liker de ikke og treet vil da få være i fred.

guaro-mandel-1

En vakker sti langs blomstrende mandeltrær. Foto Johnny Erixon.

Akkurat nå er mandelblomstringen i full sving i store deler av det sørlige Spania. Det er en estetisk opplevelse av store proporsjoner for de som har mulighet til å ta en tur ut på landet.