Megafon Instagram

Verdens beste skinke

En spansk skinke er blitt internasjonalt anerkjent som den beste i verden. Det selges det bare 80 stykker per år til den hyggelige prisen av 4100 euro per stykk.

pata-negra-skinkeUtnevnelsen fant sted på Biofac i Nürnberg (Tyskland), Europas største messe for økologisk produksjon. Skinken er laget av den ekstremt sjeldne flekkete grisen Iberisk Jabugo «Manchado de Jabugo«. Det finnes bare litt over 100 eksemplarer igjen av denne rasen, og de regnes som svært utrydningstruede.

Den spraglete rasen er den opprinnelige iberiske grisen, men den bukket under for svineinfluensa og industrialisering. Bare noen småbrukere beholdt noen få eksemplarer for eget bruk og solgte de mer kjente variantene. Av disse andre variantene finnes det derimot 22.559 registrert i Huelvas register Jamón de Huelva. Grunnen til bøndene ikke bruker disse flekkede grisene er at de vokser saktere og at de mangler det pigmentet som gjør hovene svarte og som har blitt kjennetegnet for iberisk skinke (Pata Negra).

griseoppdrett-okologiskOppdretteren bak skinkene er 67 år gamle Eduardo Donato. Eduardo er opprinnelig fra Catalonia, men har bodd i Huelva i løpet av de siste 26 årene. Han forklarer til avisen El Pais at han avviser begrepet «dyrest» (som den faktisk er), men han foretrekker å kalle skinken for den «mest verdifulle» i verden, ettersom at når den ender opp på kundens tallerken, er et resultat av «tålmodighet, lidenskap og glede «.

Disse flekkete grisene avles opp strengt organisk. De vandrer fritt mellom stryk og fossefall i en eikeskog der de spiser eikenøtter og beiter fritt. Det tar omtrent tre år for dem å oppnå optimal størrelse, i motsetning til den vanlige Pata Negra som oppnår samme vekt på mellom 14 og 18 måneder.

Etter at grisen har blitt slaktet så skal skinken ligge i 6 år i en kjeller og modnes. Derfor tar det nesten et tiår før det blir inntekter av produktet. Men Eduardo synes det er en glede å se dyrene vokse. Han pleide å sitte ved fossen for å se på dyrene mens de svømmer.

griser-pata-negra

Facebook Comments