Megafon Instagram

Varmt i Spania

Juni måned var rekordvarm i hele Spania, for eksempel i Zaragoza ble det registrert hele 41,6 grader på tirsdag. Varmen har nå bremset ned midlertidig, men tar nye tak på fredag.

Hetebølgen har sammenheng med et stort varmluftsutbrudd fra Sahara, som nå midlertidig er skjøvet tilbake. Men hvis prognosene er riktige, kommer varmluften tilbake med muligens enda større kraft på fredag / lørdag / søndag. Det forventes temperaturene på 40 grader Celsius i mange deler av landet og i de varmeste delene av Sør-Spania – Cordoba, Granada, Jaen – det kan bli opp til 45 grader.

De delene som er minst berørt av sahara luften blir vest-Cantabria og Galicia.

Myndighetene advarer mot den ekstreme faren for skogbranner, samt helserisikoen ved varmen medfører.

Vi har tidligere i år skrevet om hvordan man skal håndtere ekstrem varme, men her kommer for sikkerhets skyld en oppdatering:

Vær spesielt oppmerksom på små barn og eldre. Barn under fem år og de over 65 er de mest sårbare, og de som er overvektige, syke eller bruker medisiner.

Opphold deg så lite som mulig i solen og bruk solkrem. Kle deg i lette, lyse klær og dekk det meste av kroppen – spesielt hodet. Spis lett mat som inneholder mye væske og mineraler, for eksempel frukt og grønnsaker. Drikk rikelig med vann. Alkohol og kaffe bør man være forsiktig med eller unngå fordi det tørker ut kroppen. Pass godt på øynene da den tørre Saharaluft kan føre til problemer. Vær oppmerksom dersom urinen blir mørkere enn vanlig eller dersom det kommer lite urin – drikk i så fall mer vann.

Unngå hardt fysisk arbeid eller krevende sport, spesielt under den varmeste tiden på dagen. Etterlat aldri noen, hverken mennesker eller dyr, i en parkert bil.

Heteslag
Symptomer på heteslag er spesielt hodepine og kvalme, men kan også oppkast, synsforstyrrelser, skjelving, irritabilitet og forvirring. Heteslag kan være dødelig, spesielt for barn og eldre.

Hvis du har fått heteslag du trenger for å få behandling så snart som mulig. Du må umiddelbart oppsøke et kjølig sted og få hjelp til å kjøle ned kroppen, for eksempel med et vått håndkle. Du må kanskje også søke medisinsk hjelp der du får da drypp som inneholder væske og salter.

For heteslag hos dyr les informasjon her.

 

Facebook Comments