Megafon Instagram

Varmeadvarsler i Spania

Spanias National værtjeneste AEMET har utstedt advarsler for høye temperaturer over praktisk talt hele Spania i dag og i morgen.

varmerekord-05-2015

Klikk for større bilde

For store deler av landet er det «gul alert» som tilsvarer en standard klasse 1 advarsel, men deler av landet får også «oransje varsel» tilsvarende klasse 2 advarsel. De uvanlig høye temperaturene skyldes en strøm av varm luft fra Sahara. Overskuddsvarmen er ventet å vare i minst en uke, men de høyeste temperaturene er ventet i dag og i morgen.

Det er generelt antatt at varmerekorder for mai vil bli slått i dag og i morgen mange steder i landet. I dag forventes de høyeste temperaturene i innlandet av Andalusia og det i spanske høylandet i området rundt Madrid. I morgen ventes det at den verste varmen har flyttet til kysten spesielt østkysten, rundt Costa Blanca – Costa Brava. På Kanariøyene blir det veldig varmt begge dager og også på fredag.

Hvis det blir som spådd at varmerekordene vil ryke betyr det at innlandet får temperaturer godt over 40 grader, og langs kysten, kan det være 36-37 grader. I tillegg til høy varme, er det også advart mot sterk vind, spesielt i Gibraltarstredet og på Kanariøyene . Vinden bringer også støv fra Sahara som kan påvirke nesten hele landet.

Dette bør du tenke på når det blir hetebølge
Når varmen stiger raskt, så får ikke kroppen tid til å bli vant til det og det er spesielt viktig å være oppmerksom og forsiktig.

Vær spesielt oppmerksom på små barn og eldre. Barn under fem år og de over 65 er de mest sårbare, og de som er overvektige, syke eller tar medisiner.

Opphold deg så lite som mulig i solen og bruk solkrem. Kle deg lys og lyse, dekker det meste av kroppen – spesielt hodet. Spise lett mat som inneholder mye væske og mineraler, for eksempel frukt og grønnsaker. Drikk rikelig med vann, alkohol og kaffe bør være restriktiv eller unngå fordi det tørker ut kroppen. Vokt dere for øynene, kan det tørre Sahara luft føre til problemer. Vær oppmerksom på urinen blir mørkere enn vanlig, og i små mengder – drikk deretter mer vann.

Unngå hardt fysisk arbeid eller krevende sport, spesielt under den varmeste tiden på dagen. Forlat aldri noen, hverken mennesker eller dyr – i en parkert bil.

Heteslag
Symptomer på heteslag er spesielt hodepine og kvalme, men kan også oppkast, synsforstyrrelser, skjelving, irritabilitet og forvirring. Heteslag kan være dødelig, spesielt for barn og eldre.

Hvis du har fått heteslag du trenger for å få behandling så snart som mulig. Du må umiddelbart få til et kjølig sted og få hjelp til å kjøle ned kroppen, for eksempel med et vått håndkle. Du må kanskje også å søke medisinsk hjelp der du får da drypp som inneholder væske og salter.

Facebook Comments