Megafon Instagram

Uvisst valg i Spania

Spania går til parlamentsvalg søndag den 20. desember 2015 og i henhold til de undersøkelsene som er gjort så kommer ingen parti til å få flertall.

Estimert fordeling av seter. Klikk for større bilde.

Estimert fordeling av mandater. Klikk for større bilde.

Metroscopia har nettopp publisert en studie som tydelig viser at topartisystemets dager definitivt er historie. Ifølge undersøkelsen blir det konservative Partido Popular Partiet (PP), det største partiet med 28,3%, noe som er en svak økning siden forrige undersøkelse.

Sosialistisk Partido Socialista Obrero Español (PSOE), som mistet regjeringsmakten under valget i 2011, går svakt tilbake og havner på 21,2%. Sentrum-høyre partiet Ciudadanos går svakt frem til 18,1%. Den venstreorienterte misnøyepartiet Podemos stiger ett prosentpoeng til 17,6%.

Datainnsamling for undersøkelsen Metroscopia nå har publisert skjedde mellom 7. og 10. desember, så mye kan selvsagt endre seg før valgdagen. Valgkampen blir het i kveld når det er den eneste tv-debatten mellom de største rivalene, statsminister Mariano Rajoy (PP) og leder Sosialistene Pedro Sánchez (PSOE). Programmet heter Cara en Cara (ansikt til ansikt) og sendes i LA1 med programstart kl 19:55 den 14. desember.

På fredag ​​slutter valgkampen kl 24.00. Lørdagen før valget er i Spania refeksjonsdagen (Jornada de Reflexion) og da såvel som på valgdagen er all formidling av valgpropaganda forbudt ved lov. Fra 5 dager før valget, er det også forbudt å publisere og distribuere valgundersøkelser, derfor kan vi publisere Metroscopias studie i dag mens det er fortsatt tillatt. For de som er interessert, er hele undersøkelsen tilgjengelig her (på spansk).

Utviklingen siden forrige valg i 2011.

Utviklingen siden forrige valg i 2011.