Megafon Instagram

Ulovlige boliger rives

Dette kan være begynnelsen på slutten for mange boliger som er ulovlig oppført. 214 boliger som har blitt bygget i et naturområde i Cantabria-regionen i Nord-Spania rives nå.

riving-boliger-pielagos-1

Foto: Ayuntamiento de Piélagos

Den lokale miljøorganisasjonen Asociación para la Defensa de los Recursos Natur de Cantabria (ARCA) ser dette som «en historisk viktig seier.» Husene skulle aldri ha blitt bygget, men er et eksempel på hvordan lokalpolitikere i kommuner rundt omkring i Spania delte ut byggetillatelser som de ikke hadde lov til.

Ifølge Organisasjonen for huseiere som er berørt av lignende saker, Asociación de Maltratados por la Administración (AMA), så det er omtrent ca 600.000 boliger i Spania som har en rivningsdom hengende over seg.

I dette tilfellet husene ble bygget på fjellet Alto del Cuco i Piélagos i 2004. Kommunen ga byggetillatelse i strid med alle regler og undersøkelser. 395 leiligheter ble planlagt, men bare 214 ble bygget. Praktisk talt halvparten av fjellet ble ødelagt av et byggeprosjekt som aldri ble fullført.

ARCA tok saken til retten og i 2012 ble det siste ordet sagt i Høyesteretten: Husene skulle rives! Senere har det tatt tid å ordne finansieringen av rivingen, en kostnad på 3,7 millioner euro. Men nå er rivingen i full gang og kostnadene deles mellom kommunen og regionalregjeringen i Cantabria.

Noen av problemene med hus som skal rives, er at de vanligvis er bebodd av familier som har bodd der i mange år og som i dag lever i usikkerhet. Familiene som bor i husene har ofte vært i god tro da de kjøpte eiendommene, men har vært utsatt for lokalpolitikernes spekulasjoner på 1990-tallet og 2000-tallet.

Bortsett fra de personlige tragediene som det innebærer, så er de ulovlige boligene et stort økonomisk problem for kommunene som ofte ikke har råd til å betale for rivingen. Derfor er kommunene ofte avhengige av støtte fra staten eller regionen. Fordi husene i Piélagos var ubebodde, var det lettere å komme i gang med rivingen i dette tilfellet.

Riving av hus i Piélagos bilder (begge bilder): Ayuntamiento de Piélagos.

Riving av hus i Piélagos. Foto: Ayuntamiento de Piélagos.

Facebook Comments