Megafon Instagram

Tomatkrigen bryter ut

Verdens mest klissete festival og samtidig verdens største matkrig bryter ut i morgen i den lille byen Buñol i Valencia-regionen, 38 km vest for Valencia.

tomatina-festival-0La Tomatina er en årlig festival som alltid holdes på den siste onsdagen i august, og har gjort det siden 1945. Den tiltrekker store mengder besøkende, vanligvis rundt 40.000 til 50.000 mennesker. Det er litt usikkert nøyaktig hvordan det hele startet, men en populær teori er at noen ungdommer begynte å kaste tomater under paraden «Gigantes y Cabezudos». De ble avbrutt av politiet, men gjentatt neste år, og en tradisjon ble grunnlagt.

Antall deltakere begrenses nå gjennom at man må ha billett for å kunne delta. Det finnes bare» 22.000 billetter, og hver billett koster 10 €.

tomatina-festival-1For de som har tenkt å ta bilen til festivalen, er det nødvendig å komme tidlig. Festivalen starter kl 11 men adkomstveier inn til sentrum av byen stenger allerede kl 07 om morgenen.

Det hele handler om å ha det gøy. I dette tilfellet, gjør man det ved å kaste tomater på hverandre. Tomatene kommer fra Extremadura og er spesielt dyrket for dette formålet, de er billigere og smaker dårligere enn tomater fra andre regioner. Tomatene må av sikkerhetsmessige grunner knuses før de blir kastet, og det vil gå med en rekordstor mengdre på 150 tonn tomater i år.

tomatina-festival-4Egentlig skal ikke festivalen starte før noen har klatret opp langs en innsåpet påle og brakt ned skinken som henger på toppen av pålen. Men i praksis er det en lang prosess før noen kommer opp på stangen, så derfor starter festen når vannkanoner og fyrverkeri avfyres. Men det er opp til alle å prøve å få tilgang til skinken på toppen av pålen.

Når tomatkrigen er i gang, så det er opp til hver enkelt å ta vare på seg selv, etter ca en time stopper «fiendtlighetene» gjennom at et nytt fyrverkeri avfyres. Deretter skal ingen flere tomater kastes og brannvesenet renser opp i gatene med vann fra den romerske akvedukten. De rengjør derimot ikke deltakerne, som må ta hand om seg selv ved å gå ned til Buñolfloden, men en og annen hyggelig innbygger med vannslange finnes imidlertid.
tomatina-festival-2

For å få alt til å fungere, er det noen regler

 • Man skal ikke ta med flasker eller andre harde gjenstander som kan skade mennesker.
 • Man skal ikke kaste sin egen T-skjorte eller dra av noen andres T-skjorte
 • Man må knuse tomatene før man kaster dem
 • Man skal holde seg unna lastebilene med tomater
 • Man må slutte å kaste tomater etter at kampen er avblåst.
 • Man er nødt til å følge sikkerhetspersonellets instruksjoner

Tips

 • Bruk gamle klær, som uansett er ødelagte – hvit T-skjorte er perfekt
 • Bruk sko med et godt grep, unngå flip-flops – de blir for glatte
 • Svømmebriller eller ansiktsmasker er bra, øynene kan bli irritert av syren i tomatene. Men på den annen side blir huden meget ren. Mange mener imidlertid at det er nok til å stappe T-skjorta i buksa og kanten kan brukes til å tørke ut av øynene.
 • Hvis du ønsker å ta bilder, bruke et vanntett kamera
 • Ikke gå glipp av den innsåpede pålen. Den som klatrer opp får skinke på toppen.
Alle bilder kan som vanlig klikkes på for å åpnes som et større bilde.

Alle bilder kan som vanlig klikkes på for å åpnes som et større bilde.

Å delta i en mat-krig kan kanskje virke farlig, men det er ikke tilfelle. I fjor, 22 personer ble behandlet for skader, hovedsakelig blåmerker og kutt – det kan trolig anses som liten med tanke på antall deltakere og arrangementets glatte natur. Mer informasjon finnes på:
http://www.tomatina.es/en/