Megafon Instagram

Togreiser øker kraftig

De spanske høyhastighetstogene tar markedsandeler fra alle andre metoder for reise innenlands. På enkelte strekninger er fly i praksis utkonkurrert.

Ave Spania

Foto: Renfe

Det handler om AVE togene i dag tilbyr delvis attraktive priser og også rask og pålitelig transport fra sentrum til sentrum. Oppgangen startet i 2013 da regjeringen besluttet å drastisk kutte prisene og introdusere en rekke rabattmuligheter som involverer prisreduksjoner på mellom 30% og 70%.

Den forbedrede økonomiske situasjonen medførte at det totale antallet internasjonale passasjerer økte betydelig i fjor. AVE togene og andre langdistansetog økte i 2014 med 15,9%, mens innenriks luftfart økte bare 2%. Ifølge en undersøkelse utført av Fedea har AVE-tog på strekningen Barcelona – Madrid nå en markedsandel på over 60% i forhold til flyselskapene. For linjene Madrid – Sevilla og Madrid – Valencia er markedsandelene over 90%.

Prisene varierer sterkt mellom avganger og det er alltid en fordel å bestille i god tid (via Internett). Det finnes Promo» økonomiklasse og også gruppe- og volumrabatter som holder prisene nede hvis man bare er litt oppmerksom.

Priseksempel
Ave tog til Barcelona – Madrid koster akkurat nå for økonomiklasse i juni 65 euro tur-retur. Flyselskapene tar ca 70 Euro for den samme strekningen, og så tilkommer det transport til og fra flyplassene. Busselskapene er litt billigere, de tar rundt 60 Euro – men da snakker vi om helt andre reisetider, og en helt annen komfort.

For den økonomiske
Det er mulig å presse togprisene litt til med for eksempel et AVE bonuskort gyldig i 10 turer frem og tilbake i fire måneder. Det gir rabatter på opptil 35% på grunnprisen. Det er også en «tarifa mesa» en spsiell nedsatt tariff for opptil fire personer som «deler på et bord,» Hvis du ikke har noen følgesvenner, finnes det spesielle sider for å finne en slik, for å kunne utnytte denne rabattformen.

En liten ansvarsfraskrivelse
Ifølge en fersk undersøkelse utført av Fedea er ingen av AVE-linjene lønnsomme. De er kanskje med andre ord «for billige». Antall reisende behøver å øke enda mer for at det skal blie noe igjen i kassaapparatene til Renfe. Men de lave prisene skal vi som forbrukere ikke klage på…

ave-talgo_350

Et AVE-tog (Talgo 350) på linjen Madrid – Valencia. Foto: Peter Christ Listener (Wikipedia).

Facebook Comments