Megafon Instagram

Stor NATO-øvelse i Spania

Akkurat nå har NATO sin største militærøvelse på over 10 år. Den pågår i Spania, Italia og Portugal, så ikke bli overrasket om du hører kanoner og militærfly.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og spansk forsvarsminister Pedro Morenes Eulate ankommer øvingsstedet.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og spanias forsvarsminister Pedro Morenes Eulate ankommer øvingsfeltet.

Trident Juncture 2015 heter øvelsen og har som formål å vise at NATO er i stand til å forsvare alle allierte mot alle mulige trusler. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa i går (4 November) etter å ha sett en demonstrasjon av de allierte styrkene i Spania at «Trident Juncture viser at NATOs kapasiteter er reell og klar.»

Demonstrasjonen inkluderte en spektakulær airdropping av over 500 fallskjermsoldater fra USA (82nd Airborne Division). De fløy direkte fra sine hjemmebase ved Fort Bragg i North Carolina og landet i fallskjerm på øvingsfeltet, i San Gregorio, Spania.

U.S. 82nd Airborne Division fallskjermjegere. Alle bildene er klikkbare.

U.S. 82nd Airborne Division fallskjermjegere. Alle bildene er klikkbare.

Scenarioet for øvelsen er i det fiktive området Cerasi på Afrikas Horn og handler om kampen om naturressurser. Et land har invadert et naboland. NATO intervenerer etter å ha mottatt et FN-mandat. «Dette er en krevende og ambisiøs øvelse som tester våre styrker på mange måter – alt fra terrorangrep, hybrid krigføring og cyber-angrep til høyintensiv krig», sa Jens Stoltenberg.

Det er mer enn 36.000 mennesker fra over 30 land som deltar i øvelsen. Øvelsen inkluderer over 140 fly og mer enn 60 fartøyer. Spania bidra med 8.000 soldater og åtte scenarier. Inspektører fra Russland og flere andre land er på plass for å observere øvelsen, som startet 21. oktober og avsluttes den 6. november. Stoltenberg sa at «Russland også må tillate NATO-inspektører på sine øvelser. Ved å gjennomføre mange uforberedte øvelser de bruker et smutthull i regelverket som gjør at de ikke trenger å slippe inn observatører. » «Jeg er bekymret for situasjonen», sier Stoltenberg.

Et scenario fra øvingsfeltet i San Gregorio, Spania. Alle foto: NATO

Et scenario fra øvingsfeltet i San Gregorio, Spania. Alle foto: NATO

Siste ord fra Jens Stoltenberg: «Vi sender en klar melding til alle våre allierte og potensielle motstandere: NATO søker ikke konfrontasjon, men er forberedt på å forsvare alle allierte mot potensielle trusler.» Dersom du ønsker å vite mer kan du besøke øvelsen webside: Trident Juncture 2015.