Megafon Instagram

St Hans aften i Spania

Den tradisjonelle spanske midtsommerfesten – San Juan, vil for Fuengirolas del, fokuseres rundt byens chiringuitos – Strandbarene

noche-de-san-juanKommunestyret har vedtatt å støtte lokale entreprenører og ikke organisere noen stor folkefest for å feire sommersolverv. I stedet får hver strandrestaurant holde sin egen fest. Initiativet ble presentert av ordfører Ana Mula og ble kåret Noche Blanca de San Juan.

Det blir live musikk på strandrestaurantene. Grillede sardiner på spidd og en drink vil bli solgt for den beskjedne prisen av € 5 på ettermiddagen og kvelden 23. juni og hele dagen den 24. juni. De som kler seg i hvitt vil motta en gratis aperitiff.

grillede-sardiner

For de som ikke er kjent med spanske skikker og tradisjoner, kommer her en liten avklaring:

Å feire sankthans er noe som spanjoler og nordmenn har til felles. Feiringen er kanskje litt annerledes, men det foregår på samme dato, dvs. 23. juni. I Sverige og Finland flyttes midtsommerfesten til den fredagen som ligger mellom 19. og 25 juni. Dette ble gjort i Sverige i 1953 og i Finland i 1955.

Spanias strender vil i løpet av tirsdag kveld den 23. juni bli fylt med tusenvis av bål til feiringen av San Juan. Traditionen handler om å feire San Juan skal rense seg selv fra onde ånder gjennom ild og vann. Det er en opplevelse å være med og gå baklengs inn i vannet kl 24.00, sammen med tusenvis av andre mennesker på stranden. Mange fyller deretter sjøvann i flasker for å ta med hjem og stenker det i hjørnene (hellig vann). Midsommeraften er imidlertid ikke en helligdag her i Spania, men det er forventet at man mer eller mindre går direkte fra stranden til jobben.

Her i Fuengirola har man mulighet til å feire sankthans to ganger: Først den svenske midtsommeraften som feires fredag 19. juni. Mange svensker da vanligvis samles på stranden i Carvajal på kvelden for en såkalt knytefest og dans rundt maistangen. Siden det norske og svenske miljøet har veldig tette bånd i Fuengirola så er det også mange nordmenn som deltar på den svenske feiringen. Da kan vi etter noen dagers restitusjon feire den spanske midtsommeraften tirsdag den 23. juni.

Facebook Comments