Megafon Instagram

Splittelse i Spania

Artur Mas

Artur Mas. Foto: Wikipedia

Den autonome regionen Cataluña (Catalonia) i Nordøst har lenge krevd en folkeavstemning for å løsrive seg fra Spania.

Valget er planlagt å gjennomføres den 9. november i år, men mange hindringer står i veien. Artur Mas, presidenten i regionen, har sagt det er forberedt på å endre spørsmålet i folkeavstemningen om Mariano Rajoy om den spanske regjeringen tilllater avstemningen. Folket i Catalonia ønsker muligheten til å få bestemme selv, slik som for eksempel Skottland i Storbritannia, sier han. Pressetalsmann Francesc Homs presiserer: Det er ikke Señor Mas som ønsker å stemme, det er det katalanske folket. Verken presidenten eller regjeringen bør undervurdere det katalanske ønsket, sier han, og legger til at de er villige til å ha diskusjoner om saken offentlig slik som regjeringen har foreslått.

Intellektuelle samles
De regionale nasjonalistiske tendensene er ikke noe nytt i Spania, men nå er grensen nådd, mener mange intellektuelle og etablerte individer inkludert nobelprisvinneren Mario Vargas Llosa.

«Den katalanske secessionismen truer med å ødelegge samfunnet blant spanjolene og ødelegge muligheten til å leve som frie og likeverdige borgere,» sier de i sitt manifest som ble lagt frem i går.

Derfor har de nå samlet seg bak en plattform som de kaller «Libres y Iguales» (Frie og Likeverdige), som tar sikte på å forene folket i Spania. Manifestet etterlater ingen tvil om det, alle signert misliker regjeringens strategi mot separatister. De råder president Rajoy ikke å forhandle med Artur Mas.

Forfattere, journalister, historikere, filosofer og andre er tatt med i dette nettverket, som i skrivende stund har over 50 medlemmer. De oppfordrer alle parter grunnlagt på prinsippene om frihet, likhet, rettferdighet og solidaritet, for å vise sin støtte gjennom handling.

Menneskelig kjede for selvbestemmelse
Selv i País Vasco (Baskerland) finnes det tydelige løsrivelsesbevegelser og mange vil ha en egen stat.

Rundt 150 000 mennesker samlet seg i forrige måned til en manifestasjon for selvbestemmelse. De dannet en menneskelig kjede mellom byene Pamplona og Durango, en distanse på 123 km! Både politiske partier og fagforeninger enige om ordningen, som gikk under parolen «Vi er en nasjon, har vi rett til å bestemme.»

Facebook Comments