Megafon Instagram

Spanske juletradisjoner

Jul i Spania for spanjoler handler om familie, fellesskap og ferie, ikke ulikt det vi er vant til i Skandinavia. Men noen tradisjoner er annerledes.

julekrybbe

Julekrybbe i kirka i Mijas Pueblo

Spania er et fundamentalt dypt katolsk land og det setter selvsagt sitt preg på julefeiringen. En av de viktigste julesymbolene i Spania er el Belén – julekrybba. Slike finnes i de fleste spanske hjem og på mange offentlige steder. Hovedtorget i de fleste byene i Spania har vanligvis en julekrybbe og disse kan være et fantastisk skue.

Ofte fremføres også juleevangeliet av lokale aktører, der du møter Maria og Josef, de tre vise menn og dyrene som er forbundet med historien om Jesu fødsel.

Noche Buena – Julaften er ingen rød dag i Spania, men har fått større og større betydning for spanjolenes julefeiring. Det er en familiekveld der familiene samles til et felles måltid og nyter sine tradisjonelle retter. Hva som serveres varierer mellom regionerne og mellom familiene. Men generelt er det lam, pattegris, andebryst og rikelig med sjømat. Til dessert serveres ganske ofte vannmelon og til kaffen serveres søtsaker som turron og marsipan.

Alla byer har en eller flere juletrær.

Alle byer har en eller flere juletrær.

I Spania har det tidligere ikke vært tradisjon med julegaver på julaften eller første juledag, men derimot er det den 6. januar (Día de los Reyes) som har vært julegavedag. Men påvirkningen fra omverdenen har satt sine spor, så nå er det ganske vanlig at det deles ut en liten mengde gaver selv på julaften. Etter julemåltidet går de troende til midnattsmesse – La Misa del Gallo – for å feire at Jesus ble født.

1. Juledag er helligdag i hele den kristne verden, selv i Spania. Da samle ofte familie til samvær fra morgen til sen kveld. Høydepunktet er julelunsj ved to-tre tiden. Det er ingen faste tradisjoner for hva som blir servert, men det er vanligvis en kjøttrett. Om Ettermiddagen slapper man av sammen med familien. Utelivet er vanligvis ganske begrenset både julaften og første juledag. Det er familiedager og restauranter satser heller på store familiesammenkomster eller holdes stengt.

2. juledag feires ikke i Spania, men er en for spanjolene vanlig dag. Men vi skandinaver feirer det, og det gjør de britiske også – for dem er det «The Boxing Day».

Julemarkeder finnes litt overalt, her fra Málaga.

Julemarkeder finnes litt overalt, her fra Málaga.

Den 28. desember er ikke en helligdag, men er allikevel en spesiell dag. Det er «Día de los Santos Inocentes» de uskyldige helgenenes dag. Den er til minne om kong Herodes som beordret at alle barn i Judea under to år skulle bli drept for å forhindre at Jesus vokste opp. I Spania er dette det samme som vår 1. april. Da lurer man hverandre – selv i media. Så denne dagen må man ta alle de «merkelige» nyhetene med en stor klype salt.

Noche Vieja – nyttårsaften, holder de fleste seg hjemme til like før midnatt og nyter et godt måltid med familie og venner. Ved midnatt samles alle seg på byens sentrale torg og spiser 12 druer samtideg som nyttårsklokkene kimer og medbrakt Cava også med. Deretter er det fest og nyttårsfeiring natten lang. De fleste diskoteker og barer er åpne. Mange restauranter tilbyr dessuten nyttårsmenyer .

Nyttårsaften på torget i en spansk by. Alle bildene er klikkbare. Foto: Erixon Consulting.

Nyttårsaften på torget i en spansk by. Alle bildene er klikkbare. Foto: Erixon Consulting.

I Spania varer julen frem til trettendedag jul,  den 6. januar, og da skjer det også mye – men mer om det etter nyttår. Vi i Megafon ønsker dere alle en riktig God Jul og et Godt Nyttår. Nyhetene kommer tilbake den 28. desember og vi lover at vi vil ikke skal lure deg den dagen (kanskje).

Facebook Comments