Megafon Instagram

Spanske hemmeligheter, del 9

Del ni av vakre og mindre kjente steder i Spania tilbyr noen fjellkjeder som også er en naturpark og et vertshus. Alt er lett tilgjengelig fra Marbella.

Juanar-1-ojen

Ojén sett fra Mirador del Corzo.

Det handler om Sierra Blanca som ligger mellom kysten og Sierra de las Nieves. Sierra Blanca fjellene er synlige bak Marbella og noen kilometer lenger ute begynner Sierra de las Nieves og som navnet antyder, kan det snø oppe i fjellet. Den høyeste toppen er på 1919 meter som er grunnen til at det noen ganger er snø så langt sør.

Sierra de las Nieves har en stor variasjon av både flora og fauna, og fikk beskyttelse som Naturpark i 1989. Et par år senere, nærmere bestemt i 1995 parken ble oppført i UNESCO-listen som et biosfærereservat.

I fjellkjeden finnes det ni små tettsteder som har hvert satt sitt preg på området i en smeltedigel av forskjellige kulturer. Her er ulike håndverk, virkelig unike festivaler og god lokal og tradisjonell mat.

Juanar-2-berg

Fjell med små svingete veier.

De ni små byene er: El Burgo, Casarabonela, Yunquera, Tolox, Alozaina, Guaro, Monda, Ojén og Istán.

Men den største ressursen er den storslåtte naturen med turstier i alle retninger, og i alle vanskelighetsgrader.

Det meste av det er veldig lett tilgjengelig med bil, og i noen tilfeller også med buss.

 

 

Noen tips

For de som på en enkel måte ønsker å utforske området så kan jeg anbefale en av mine favoritter: Refugio de Juanar ligger i Sierra Blanca, like over Ojén. Den enkleste måten å komme dit er fra Marbella. Man tar av fra A-7 ved kjøpesenteret «Centro Comercial La Cañada» og kjører A-355 som går mot Ojen, men så tar du ikke av til Ojén, men fortsetter i retning av Monda – Coin. Noen km etter at du har passert Ojén tar man til venstre ved et skilt som sier Refugio de Juanar. Da kommer man inn på en smal, svingete, men asfaltert vei og etter 5 km er man fremme.

Juanar-3-road

Veien fra vertshuset til porten.

Vel fremme kan man kjøre opp til vertshuset og parkere der, eller man kan fortsette et par hundre meter til hvor den offentlige veien slutter ved en lukket port og en parkeringsplass. Selv pleier vanligvis vi å parkere under trærne rett utenfor inngangen til vertshuset. Så har vi en tendens til å fortsette langs veien, og forbi porten. Litt lenger frem finnes det skilt som peker ut de forskjellige turstier i ulike retninger. Ett tips er å gå opp til Mirador del Corzo. Det er ikke langt fra parkeringsplassen og der har du en fin utsikt over Ojén.

For de som ønsker noe mer utfordrende, så går det også en sti opp til Sierra Blancas høyeste fjell Pico de la Concha (1270 m), det er den fjelltoppen som er godt synlig fra Marbella .

Juanar-4-berry

Det finnes masse bjørnebær å plukke.

Etter noen timer med vandring i skog og mark, så kan det være godt med noe å spise og det kan man få på Refugio de Juanar. Det er et landsbyhotell så de har også rom hvis du ønsker å overnatte.

Det er et sted med lang historie. Opprinnelig tilhørte den Marquis de Larios som hadde det som jakthytte. På et tidspunkt bodde kong Alfonso XII der under en jakt og general Charles de Gaulle fullførte sine memoarer her i 1970. I dag er det hotell med 20 dobbeltrom og 4 suiter, restaurant og en vinkjeller med over 7000 viner.

 

Juanar-5-skog

I kastanjeskogen blomstrer Tidløs.

Dersom du etter besøket til Refugio de Juanar ønsker å se mer av vill natur, så det er bare å kjøre ned til A-355, ta til venstre og fortsette mot Sierra de las Nieves. Du kan også ta turen som en rundtur ved å fortsette mot Coín, derfra kan du enten kjøre A-7053 ned til A-7 ved Fuengirola eller fortsette A-7059 til Malaga (via Cartama).

Alle bildene er klikkbare (åpnes i nytt vindu), og de er tatt i begynnelsen av september, bilder Erixon Consulting.

 

Juanar-6-refugio

Man blir både sulten og tørst etter noen timer i naturen, men dette er lett å fikse.

Andre artikler i denne serien

Facebook Comments