Megafon Instagram

Spanske hemmeligheter, del 4

Del fire av de vakre og mindre kjente steder i Spania tilbyr ikke som forrige artikkel i serien på en avkjølende dukkert selv om slikt finnes i nærheten, men det stikk motsatte.

tabernas-cowboys

Oasys MiniHollywood
Foto: Joanjo Aguar Matoses

Tabernas Ørken «Desierto de Tabernas» ligger i Spanias sørøstlige hjørnet, ca 25 km nord for Almeria. Det er Europas eneste semi-ørkenen (ekte ørkener finnes ikke i Europa) med en årlig nedbør på mindre enn 200 mm. Temperaturen kan om vinteren gå ned til -5 grader mens det om sommeren nærmer seg 50 grader. Området dekker 280 kvadratkilometer og er beskyttet som en naturpark, en veldig tørr sådan.

Landskapet er øde, variert og dramatisk med kløfter og fjelltopper. Naturen minner veldig om villmarken mellom USA og Mexico, noe som førte til flere at regissører ble klar over  mulighetene for filminnspilling. Her har  det blitt spilt inn en rekke filmer, den første tilbake i 1957. Det var den franske filmen «Øye for øye (Oeil pour oeil)» av André Cayatte som markerte starten på en lang rekke filmer, hovedsakelig vestlige filmer. Fram til 1980-tallet, ble det spilt inn mer enn 300 filmer her. Det spilles fortsatt inn filmer og TV-produksjoner her, men i noe mer beskjeden skala.

Best kjent av regissørene som har jobbet her er utvilsomt Sergio Leone med Clint Estwood som hovedpersonen i filmene «A Fistful of Dollars», «For en neve dollar» og «Den gode, den onde og den grusomme». Disse opptakene begynte i 1964, og året bygde Leone tre westernbyer inne i ørkenen, og de finnes fortsatt den dag i dag, hvorav en av dem fortsatt er i bruk.

Andre filmer som er innspilt her er «Lawrence of Arabia» (1962), «Cleopatra» med Elizabeth Taylor og Richard Burton (1963), «Patton» (1970) og «Conan the Barbarian» (1982). «Indiana Jones og det siste korstog» (1989) med Harrison Ford og Sean Connery.

Nå er det tre filmlandsbyer her, inkludert en temapark. I Oasys MiniHollywood tilbys show, det kan være om bankran eller redning av en fange. Alt foregår på torget, Plaza del Pueblo. Ved siden av filmbyen er det restauranter, isbarer, svømmebasseng, kaktuspark og dyrepark

For de som liker å vandre, er det gode turstier i området.

tabernas-desert-1024x398

Andre artikler i denne serien

Facebook Comments