Megafon Instagram

Spansk vinprodusent utfordrer

Den spanske vinprodusenten Félix Solís utfordrer den italienske vintrenden i Norge.

albali crianzaItalia har i dag en dominerende posisjon som vinland nummer 1 i Norge. Italienerne har vært flinke til å produsere smakfulle viner som er etterspurt av svenskene. Dette har resultert i at mange klassiske vindistrikter i Europa har tapt markedsandeler. Når det gjelder spanske viner i Norge er utvalget desidert størst blant Rioja-vinene som også er blandt de dyreste. Dyrest er som kjent ikke alltid best, og slik er det også med spanske viner. Dette vil nå Félix Solís i vindistriktet Valdepeñas endre på med to nye meget sterke årganger av den i Spania velkjente vinen Viña Albali. En stor fordel i denne sammenhengen er at de
spanske vinene vanligvis inneholder mindre enn en tredjedel så mye sukker som de italienske vinene.

Om produsenten
Félix Solís S.A er Spanias største privateide vinprodusent og selskapet ble grunnlagt i 1962, men grunnleggerne Felix og Leonor Solis har laget vin siden 1952. De er plassert i det tørre og solrike Valdepeñas, 20 mil fra den sørlige delen av Madrid. I den mineralrike jorda har det vært dyrket druer i romertiden. Vinmarkene ligger på ca 700 moh og det gir varme dager og kjølige netter. De kjølige nettene er nødvendig for at druene ikke skal modnes for fort, men kan opprettholde sin høye syre og balanse.

Om vinene
Alle Albalivinenen er laget av 100% Tempranillodruer (som i Valdepeñas kalles Cencibel). De har 13% alkoholinnhold og er tilgjengelig i følgende varianter:

Viña Albali Crianza er en ung og fruktig rødvin som går bra med lettere kjøttretter, kylling og buffémåltider. Krydret, utviklet smak med hint av eik, tørkede kirsebær, nyper og muskat.

albali reservaalbali gran reservaViña Albali Reserva lagres på eikefat i tolv måneder før tapping for ytterligere tre års lagring. Det er en fyldig vin med en sterk smak av kirsebær, vanilje og kaffe. Vinen passer like godt som selskapsvin, som ti krydrete retter som lam med ratatouille eller elggryte med stekte rotgrønnsaker krydret med timian og hvitløk.

Viña Albali Gran Reserva er lagret to år på eikefat og deretter fire år på flaske. Vinen er kraftig og fruktig med klare hint av bjørnebær, kirsebær og vanilje. Viña Albali Gran Reserva passer veldig godt sammen med grillet kjøtt og tapas som oliven, spekemat, pate og mellomlagrede oster.

albali baginboxI tillegg har de en trelisters liter bag-in-box vin:
Viña Albali Barrel Aged. Her er druene gjæret i 14 dager og deretter lagret i nye, amerikanske eikefat i minst fire måneder for å få en lett karakter av eikefat. Det sies å være en fruktig og krydret vin med innslag av mørke bær. Den passer godt til de fleste kjøtt- og kyllingretter, eller til de rike høstgryter. Dette er en pose i boks vin solgt for eksport til land, inkludert Sverige, (personlig har jeg ingen erfaring med bag in box vin.)

Albali selges, så vidt redaksjonen vet, ikke på vinmonopolet i Norge, så hvis du liker denne vinen kan det være greit å kjøpe den med seg fra Spania neste gang du flyr til Norge.

Viña Albali er en vin for vinelskere som ønsker en klassisk vin til en god hverdagspris. Dette kan se ut som en annonse for vinprodusenten, men det er det ikke. Bare litt informasjon om en vin jeg og min kone liker, og det kan jo være passende nå før langhelgen.

Facebook Comments