Megafon Instagram

Spansk sykepleier smittet av Ebola

Behandlet de to smittede prestene ved sykehuset Carlos III hospital i Madrid og ble selv smittet.

Manuel García Ebola

Manuel García ved ankomsten til Spania da han tidligere ble smittet av Ebola
Foto: Forsvarsdepartementet

Kvinnen hadde følt seg dårlig siden tirsdag i forrige uke og ble innlagt i dag ned høy feber. To prøver er gjennomført og begge bekrefter at hun er smittet av Ebola. Hun er lagt i isolat og tilstanden beskrives som stabil.

Sykepleieren var med og behandlet prestene Manuel García Viejo og Miguel Pajeres da de ble behandlet for Ebola henholdsvis i August og i slutten av september. Hun har vært i kontakt med Miguel Pajeres to ganger, men sykehuset fulgte strenge rutiner med dobbelt sett beskyttende masker og drakter. Likevel vet man ikke hvordan kvinnen ble smittet. Pajares døde den 25. september mens sykepleieren selv begynte å merke vage symptomer den 30. september med 38,6 graders feber og trøtthet, skriver El Pais.

Man forsøker nå å kartlegge hvilke personer kvinnen ha vært i kontakt med etter at hun begynte å vise symptomer på smitte. Viruset smitter nemlig kun når man har symtpomer selv om inkubasjonstiden kan være helt opp til 40 dager.

Det er første gang at Ebola har smittet i Spania og første gang viruset smitter utenfor Afrika. Det er nå igangsatt spesielle rutiner for å unngå at smitten sprer seg videre. 30 andre helsearbeidere ved sykehuset blir også sjekket for å avdekke eventuell smitte.

Tidligere har flere andre personer i Spania blitt testet etter mistanke om Ebola, men det har heldigvis vist seg å være falsk alarm hver gang.

I dag ble det også bekreftet at en nordmann har blitt smittet av Ebola for første gang. Det dreier seg om en kvinnelig helsearbeider som jobbet i Sierra Leone.  Hun blir fraktet til Norge i et spesialfly for behandling ved et norsk sykehus.

Facebook Comments