Megafon Instagram

Spansk Santhansaften

Å feire St. Hans Aften er noe som spanjoler og nordmenn har til felles, selv om feiringen kanskje er litt annerledes.

sanjuan-spaniaMidtsommeraften feires i Spania på samme dato som i norge, dvs. den 23. juni. Sverige og Finland har som kjent flyttet sin midtsommersfeiring til den fredagen som ligger i perioden fra 19. juni til 25. juni. Det ble gjort i Sverige i 1953 og i Finland i 1955.

Spanias strender kommer i løpet av torsdag den 23. juni til å bli fylt med tusenvis av bål for å feire San Juan. Tradisjonen handler om at de som feirer San Juan renser seg fra onde ånder gjennom ild og vann. Det er en opplevelse å være med og gå baklengs ned i vannet kl 24.00, sammen med tusenvis av andre mennesker på stranden. Mange tapper deretter sjøvann på flasker for å ta det med seg hjem og skvette det i hjørnene i huset (hellig vann). Å hoppe over bålet og å gå på glørne hører også til tradisjonen. Spania er et stort land og variantene er mange.

St. Hans er imidlertid ikke en helligdag og det forventes at man går mer eller mindre direkte rett fra feiringen på stranden til jobb dagen etter. Skolene derimot har vanligvis begynt med sommerferien sin.

san-juan-spansk-hopp

Svenskene (og nordmenn som liker å henge seg på svenskenes feiring) har i år som vanlig mulighet til å feire sankthans 2 ganger. Først den spanske San Juan torsdag den 23. juni. Deretter starter den svenske midtsommeraften fredag den 24. juni.

I fjor var det den svenske midtsommeraften som var først (den 19. juni) og etter noen dagers restitusjon kom den spanske feiringen (den23 juni), men i år blir det feiring over 2 dager uten mulighet til å hvile seg i mellom slagene.

 

 

Facebook Comments