Megafon Instagram

Spansk politisk oppdatering

Politikk er ofte et samtaleemne blant spanjoler, men også blant mange innvandrere. Her er et forsøk på å forklare den aktuelle situasjonen i spansk politikk.

Mariano Rajoy og Pedro Sanchez. De har ikke like lett for å bli enige som det ser ut på bildet.

Mariano Rajoy og Pedro Sanchez. De har ikke like lett for å bli enige som det ser ut på bildet.

Etter valget den 20. desember 2015 befinner Spania seg i en politisk fastlåst situasjon. Et nyvalg ble avholdt den 26. juni 2016 og resulterte i en seier for den konservative partiet Partido Popular, men seieren var ikke nok til å bryte den uklare politiske situasjonen.

Spania styres derfor nå av en vaktmesterregjering som har begrensede fullmakter. Regjeringen kan ikke vedta nye lover og de har heller ikke mandat til å sende inn et forslag til statsbudsjett for 2017. Uten budsjettet kan Spania ikke etablere utgiftstaket som inngår i hjelpepakken fra EU. I så fall trues landet av med en bot i seksmiliardersklassen og inndratt støtte. (Men nye signaler fra EU tyder på at det finnes en forståelse i EU for Spanias situasjon i budsjettspørsmålet.)

Fredag mislyktes høyrepartiet Partido Populars leder Mariano Rajoy med å få et flertall i en tillitsavstemning i parlamentet. Rajoy som hadde gjort en avtale med det senterliberale partiet Ciudadanos hadde behov for et flertall av de avgitte stemmene, noe som han ikke fikk. Spania derfor ser ut til å gå mot sitt tredje parlamentsvalg på ett år. Det skal etter det gjeldende regelverket i så fall holdes på juledagen.

Albert Rivera, Ciudadanos. Foto: Carlos Delgado.

Albert Rivera, Ciudadanos. Foto: Carlos Delgado.

Avtalen mellom PP og Ciudadanos innebærer blant annet strengere tiltak mot korrupsjon mens rettssystemet blir frigjort fra politisk kontroll. Nettop korrupsjonen var en viktig årsak til at de alternative partiene Ciudadanos og det venstreradikale partiet Podemos vokste frem og fikk plasser i parlamentet i valget i desember i fjor.

Sosialistpartiet PSOE kunne ha sluppet frem Rajoy, men gjorde ikke det. Men PSOE med deres leder Pedro Sanchez spiller et høyt spill. Hvis sosialistene blir sett på som de hovedskyldige for at den politiske lammelsen fortsetter, kan det styrke både Podemos og Partido Popular i neste valg.

Helt siden demokratiet ble gjeninnført (i november 1976 ble det utlyst almenne valg og to år senere ble det introdusert en demokratisk grunnlov) etter Francisco Francos lange diktatur, hadde Spania et to-partisystem der høyre og sosialistene vekslet på å sitte ved makten, men dette ble radikalt endret ved valget den 20. desember 2015.

Pablo Iglesias, Podemos. Foto: Podemos.

Pablo Iglesias, Podemos. Foto: Podemos.

Den neste muligheten til å komme seg ut av den fastlåste situasjonen vil være den 25. September når det arrangerers regionalvalg i Galicia og Baskerland. Rajoy håper at det baskiske nasjonalistpartiet PNV da blir tvunget til å samarbeide med PPs baskiske gren og da kan Rajoy regne med støtte fra PNVs fem parlamentsmedlemmer. I så fall ville det bare være nødvendig med én fra opposisjonen som avstår fra å stemme for å gi regjeringen tillit.

Politikerne og partiene har nå et par uker på seg til å ta ansvar og gi Spania en regjering. Kong Felipe VI gjentok tidligere denne uken sin tidligere oppfordring til kompromiss. Det er heller ingen garantier for at et nyvalg vil løse situasjonen. I følge grunnloven finnes det ingen grenser for hvor mange nye valg som kan bli avholdt.

Nå er Spania ikke det eneste landet i Europa som har vært uten regjering. Her har Belgia verdensrekorden. I 2010-2011 var landet uten en valgt regjering i 589 dager, så er det bare å håpe at Spania ikke slår den rekorden.

Vekst tross alt

Spania har for tiden 3% vekst uten regjering. «Til tross for den fastlåste situasjonen i det spanske parlamentet som har fått som konsekvens at landet mangler regjering, har Spania en anstendig vekst», skriver CNN Money. De siste 15 månedene har landet hatt en vekst på tre prosent, en sterk bedring siden landets bankkrise for fire år siden. «Økonomien har ikke bare gått på autopilot, den har fått et løft av at den fiskale politikken har vært mindre stram enn den skulle ha vært», sier Stephen Brown, økonom ved London-baserte Capital Economics, til CNN.

Les også: Det Spanske valgresultet (fra nyvalget i juni)

 

Facebook Comments