Megafon Instagram

Spansk fotballstreik

Det spanske fotballforbundet RFEF har varslet streik fra den 16. mai. Streiken dekker alle seriekamper og har ingen bestemt sluttdato.

fotball-streikStreiken omfatter mer enn 600.000 spillere, trenere og dommere og bunner i et langsiktig misnøye med hvordan TV pengene fordeles. Den spanske regjeringen forbereder en ny lov om hvordan pengene skal fordeles, og det er ingenting som det spanske fotballforbundet kan akseptere.

Det er også en risiko ved regjeringens innblanding i lovverket. FIFA tillater ingen innblandinger fra regjeringer i fotballadministrasjon, så i verste fall kan Spania bli utestengt fra internasjonale konkurranser. RFEF har her et meget sterk forhandlingskort i det faktum at presidenten i RFEF også er visepresident i FIFA og lang tid har vært en nær venn av Sepp Blatter (FIFA-president).

Selv spillernes organisasjon AFE er på krigsstien og hadde tidligere annonsert streiken til 17. mai. De er også misfornøyd med hvordan pengene fordeles og dessuten med både spillerlønnen og hvordan bilderettigheter beskattes.

Det organet som er ansvarlig for Spanias to øverste ligaer «La Liga de Fútbol Profesional (LFP)» støtter regjeringens lovforslag og prøver gjennom rettslige skritt for å stoppe streiken. De har innkalt alle tilsluttede klubber til en ekstraordinær generalforsamling den 15. mai.

Når det gjelder pengene fra TV-rettighetene så går i dag 90% til divisjon 1 og 10% til divisjon 2. Av pengene til divisjon 1 legger de to beste lagene, Real Madrid og Barcelona beslag på 50% så får de øvrige lagene dele resten. Så det er helt tydelig lagt opp til strid.

 

Facebook Comments