Megafon Instagram

Spania topper vineksporten

Spania er verdens ledende vineksportør målt i hektoliter, men selger produktene sine så billig at både Frankrike og Italia har betydelig mer inntekter.

vindyrkingI 2015 satte Spania ny rekord med en eksport på 24 millioner hektoliter, noe som resulterte i en omsetning på 2,6 milliarder Euro. Disse tallene slår enkelt Italias 20 millioner hektoliter og Frankrikes 15 millioner hektoliter.

Men de italienske inntektene var på 5 milliarder Euro og de franske på hele 8 milliarder Euro. Det er flere grunner til forskjellen, men nøkkelen er at den gjennomsnittlige salgsprisen på spansk vin bare er på 1,10 Euro per liter, noe som er en nedgang på 2,9% sammenlignet med 2014. Til sammenligning er den gjennomsnittlige prisen på fransk vin 5,37 Euro per liter og dermed blir sammenhengen lettere å forstå.

rafael-del-rey

Rafael del Rey

For sjefen for det spanske vinmarkedet Rafael del Rey er fallet i prisene i bransjen noe som må overvinnes ved økt fokus på eksport av flaskevin med opprinnelsesbetegnelse, eller ved hjelp av bestemte druetyper som de italienske vinprodusentene. I dag selges millioner av liter vin på tank, hovedsaklig til Frankrike, Tyskland, Portugal og Italia.

Frankrike er den største importøren av spansk vin og kjøpte 6,5 millioner hektoliter i fjor. Tyskland kjøpte 4,2 millioner hektoliter og Italia 2,7 millioner hektoliter. Noen av disse vinene selges som bordvin med merking om at den kommer fra EU og noe selges som spansk vin, men store mengder blandes med lokal vin og bytter da plutselig statsborgerskap og bli dyrere.

Er din franske eller tyske vin laget i Spania?

Rafael del Rey, direktør for OEMV (Observatorio Español del Mercado del Vino) forklarer at en del av den spanske vinen som eksporteres til Frankrike «kan gjeneksporteres som spansk vin, eller bli omgjort til brennevin, eller blandes med fransk vin, mens det i Tyskland brukes for å lage musserende vin.» I fjor, var prisen på spansk bulk vin på tank 0,40 Euro per liter, mens den tilsvarende bulkvinen fra andre land hadde vesentlig høyere i pris.

Spania produserer en rekke svært gode viner, men det selges til prisen av dårlig vin. Det samme produktet blir så kommersialisert i Frankrike og Italia, men til mye høyere priser.

En del av forklaringen på de spanske vinprodusentenes manglende evne til å få de markedsprisene som alle eksperter er enige om at de fortjener er delvis mangel på gode selgere med språkferdigheter, svake distribusjonsnett, store avlinger og dårlig betalende kunder. En annen forklaring er Spanias fokus på bulkvin i stedet for flaskevin.

virgen-del-las-vinas

Virgen de las Viñas, Tomelloso, Ciudad Real

Rafael Torres, direktør for vinkooperativet Virgen de las Viñas, forklarer styrkene og svakhetene ved den spanske vinen industrien generelt og spesielt i regionen La Mancha. Samvirket er det største vinkooperativet i Europa og selger 90% av sin produksjon i bulk, hvorav 80% eksporteres til Frankrike, Italia og Tyskland.

Kooperativet fortsetter å vokse og arbeidet er nå fokusert på å selge mer flaskevin og mindre bulkvin. «Vi har økt tappingen, men det er utopisk å tro at vi kan tappe all vinen i La Mancha på flasker», sier han. Rafael har personlig sett lønnsomheten gå ned i løpet av sine 14 år ved roret. «Vi mangler en sterk merkevare, folk forbinder viner fra La Mancha med store mengder av dårlig kvalitetsvin. Vi har viner som kan konkurrere med det beste Frankrike har å tilby, men det vil ta tid og statlige kampanjer for å bevise det,» fortsetter han.

Juan Park

Juan Park

Ikke alle regioner er like hardt rammet som Castilla-La Mancha. I La Rioja, har de klart å få opp en god merkevare av vin på flaske. Men selv disse er lave i pris sammenlignet med tilsvarende områder i Frankrike. «Det er ikke et spørsmål om kvalitet, men om persepsjon», sier Juan Park, forskningsdirektør ved den Londonbaserte markedsførings-, strategi- og forskningstjenesten Wine Intelligence. «Spania sier de har kvalitetsviner og fortsatt selges vin for € 0,40. Hvis de ønsker å telle som kvalitetsviner, har de noen beslutninger å fatte.»

Bare en halv times kjøretur fra Virgen de las Viñas, finnes det en annen vingård som er det motsatte av det store vinkooperativet. Vinícola de Castilla selger kun flaskevin og produksjonen er ikke mer enn 10 millioner flasker i året. To tredjedeler av disse blir eksportert til kunder i 45 land. Av de ansatte på 26 personer er 12 selgere og fire av dem reiser verden rundt med en flaske vin under armen. Alfonso Monsalve, direktør i selskapet, sier «at akkurat som alle andre vinprodusenter, har han problemer med å finne ansatte som er villige til å reise, og som snakker bra nok engelsk til å representere selskapet i utlandet.»

Vinícola de Castilla, Manzanares, Ciudad Real.

Vinícola de Castilla, Manzanares, Ciudad Real.

Facebook Comments