Megafon Instagram

Spania investerer militært

Etter seks år med alvorlige budsjettkutt som har resultert i titusenvis av offentlige arbeidplasser har forsvunnet, kommer det nå en helomvending.

Airbus A330 MRTT

Airbus A330 MRTT, foto: Wikimedia.

Regjeringen har besluttet å gi Forsvarsdepartementet en kragtig økning i budsjettet. I det siste budsjettetforslaget for 2015 inkluderes en 1,1 prosent økning i militære utgifter. Legger man til regjeringens «ekstraordinære kreditter», inkludert det spesielle programmet for utenlandsk militær intervensjon så er økningen i virkeligheten nærmere 2%.

De økte utgiftene er et resultat av NATO-toppmøtet i Wales der det krevdes at alle NATO-medlemmene øker forsvarsbudsjettet til minst 2% av BNP. Det er for tiden bare fire medlemsland som lever opp til dette; USA, Storbritannia, Hellas og Estland.

I det nye militæreprogrammet inngår kjøp av fire F-110 fregatter spesielt designet for anti-ubåtkrigføring og høyintensive kampoppdrag. Opptil 400 pansrede 8 × 8 biler, tre A330 MRTT fly for luft-tanking. Fire droner som kan ta stor våpenlast inkludert to kontrollsentre for disse. Fire spanskbygde S-80 ubåter som bruker den nyeste stealth-teknologien og som dessuten har en svært høy hastighet.

Forsvarsminister Pedro Morenés snakket om islamsk terrorisme, og erklærte at det er ikke finnes noen måte å garantere for sikkerheten til vår integrerte samfunn uten at vi har de nødvendige ressurser.

Tidligere forsvarsminister og nåværende leder av den spanske «Atlantic Association (AAE)» Eduardo Serra, påpekte dypere problemer i den herskende eliten. Han understreker at Spania må øke forsvarbudsjettet  «hvis man ønsker å ha en stemme i verden», selv om det kan være «upopulært» eller «ikke engang nødvendig.»