Megafon Instagram

Spania har fått regjering

Da er det offisielt. Det konservative partiet Partido Popular med lederen Mariano Rajoy har dannet regjering og en 10 måneder lang politisk krise er endelig over.

President-Mariano Rajoy Brey

Mariano Rajoy
Foto: Wikipedia

De siste 10 månedene har Spania vært styrt av en vaktmesterregjering ledet av nettop Rajoy, men med begrensede styringsmuligheter, noe som ville skapt store problemer for spanias økonomiske styring i det lange løp. Rajoy vant en tillitsvotering i nasjonalforsamlingen etter at Sosialistpartiet PSOE avstod fra å stemme og dermed fortsetter han som statsminister.

Majoriteten i sosialistpartiet mente at det var bedre at Spania fikk en regjering enn å fortsette i usikkerhet. Men sosialistpartiet har gjort det klart at de ikke vil gjøre det enkelt for den nye regjeringen. Rajoy vil være avhengig av å søke støtte fra de andre partiene fra sak til sak og vil måtte inngå mange kompromisser. Dermed vil sosialistpartiet også komme til å ha mye makt i de 4 neste årene.

Mange velgere er bitre over at Partido Popular nok en gang sitter i regjeringen. Partido Popular forbindes av mange med korrupsjon og økonomiske kutt. Partido Popular ble valgt inn i regjering etter at finanskrisen lammet Spania og har sittet i regjering fra 2011 til 2015.

I tidligere valg har Partido Popular og PSOE fått en en stor andel av stemmene, men under valget i 2015 ble det ikke majoritet for noen partier og ingen av paritene klarte å samle et flertall for å danne en regjering. 

Relaterte artikler:

Facebook Comments