Megafon Instagram

Spania har fått ny konge

Kong Felipe VI

Foto: Wikipedia

Kongen er ikke død lenge leve kongen!

Det var en av overskriftene i spanske aviser da Felipe VI ble proklamert som kongerikets nye monark etter at hans far Juan Carlos I abdikerte fra tronen.

Spanjolene er delt i spørsmålet om monarkiets være eller ikke være, og i og med at Juan Carlos kunngjorde at han ville abdisere blusset debatten om en folkeavstemning om saken opp igjen. Tusenvis av mennesker demonstrerte i flere store byer for en republikk. Samtidig viser undersøkelser at bare knapt 0,2% av spanjoler ser konge som et problem, men setter økonomien og ledighet i toppen av listen. Faktisk er de fleste tross alt positive til endringen i kongehuset og den nye herskeren.

Felipe, prins av Asturias og Viana, ble kong Felipe VI, og selv om han kan være nummer seks, er han den første personen på flere måter. Han er den første spanske kongen født i et demokrati. Han er den første spanske kongen som har en universitetsutdannelse. Han er også den første av kongefamilien som har vært programleder på TV! I tillegg er Felipe VI også Europas yngste monark med sine 46 år.

Felipe VI er utdannet jurist fra Universitetet i Madrid og i internasjonale relasjoner fra Washington, USA. Han er interessert i kjemi, ingeniørfag, fysikk, natur og økonomi blant annet. Ifølge kilder, er han rett og slett «nysgjerrig på alt». Han jobber grundig og har en tankefull væremåte.

Da han i forrige uke ble kronet til den nye kongen av Spania, erklærte han sine intensjoner som landets hersker. Tre spørsmål dominerte talen; Overvinne pessimisme og gjenoppbygge håp og tillit i landet; Anerkjennelse av feil og overgrep gjennom historien, og å arbeide for å bevare «Det som forener oss», som betyr hele det spanske folk og den spanske enhet. «Samfunnet krever en dyp refleksjon aldri å gjenta tidligere feil fra fortiden, et sterkt ønske om å bygge solidaritet fremtid basert på sin grundighet, etiske prinsipper, ærlighet og innsats,» sa han blant annet.

Hans interesse for natur og miljø, viste han tydelig gjennom sin deltakelse i TV-programmet La España Salvaje (Wild Spania) som ble sendt i 1996. Da han ble spurt, svarte han ja uten å nøle, da han ønsket å bringe spanjolenes bevissthet om, og respekt for, miljø ved store og spesielt den iberiske fauna.

Felipe delte ut miljøpriser til bedrifter når den internasjonale miljødagen ble markert den 5. juni i år.

Don Felipe (Hans Høyhet Felipe) er gift med journalist (Donya) Letizia Ortiz, og de har to døtre; Leonor, prinsesse av Asturias, som dermed blir den yngste arving til tronen, og hennes yngre søster, Sophia. Letizia Ortiz er «en jente av folket», og derfor veldig populær når hun har omfattende opplæring og har hatt sin egen karriere før gifte seg med en kongelig. Hun kalles også for «hipster-dronning» siden hun er veldig interessert i kultur generelt og pop og rock spesielt. Noen av Letizia musikalske favoritter, som hun ønsker å se live-konserter med, Shakira, Rhianna, Bon Jovi og The Killers!

Spanias konge og dronning gjennom årene har hatt en rekke reiser i offisielle sammenhenger verden over og deres første statsbesøk som herskere går til Vatikanet og et publikum med paven i slutten av denne måneden.

Facebook Comments