Megafon Instagram

Sosialistpartiets leder går av

Den fastlåste politiske situasjonen i Spania kan kanskje endelig stå foran en løsning. Sosialistpartiets leder Pedro Sanchez gikk i går av.

Pedro Sanchez. Foto: Wikimedia Commons

Pedro Sanchez. Foto: Wikimedia Commons

Sanchez ønsket at PSOE skulle arrangere et leder-race for å velge ny partileder den 23. Oktober, men etter et 10 timer langt krisemøte i PSOE’s hovedvarter på lørdag som ble avsluttet med en avstemning, ble det besluttet å velge en ny generalsekretær. Avstemningen ble foreslått av en gruppe som ønsker å avsette Sanchez. Ett minutt etter beslutningen om å velge ny generalsekretær, valgte Sanchez å trekke seg.

Bakgrunnen for partikrisen er at Sanchez ikke ville tillate det konservative partiet Partido Popular å danne en mindretallsregjering. Som mange sikkert har fått med seg har Spania etter to valg i løpet 9 måneder, fortsatt ikke noen fungerende regjering.

PSOE vil nå bli ledet av et interimstyre frem til valg av ny generalsekretær finner sted, mens en komité skal beslutte om lederen for PP, Mariano Rajoy, skal få sin støtte fra PSOE som landets statsminister.

Både sosialistene og de konservative har forsøkt å få med seg småpartiene til å danne en flertallsregjering uten å lykkes. Partido Popular har fått flest stemmer under begge valgene, men fraksjonene har vært for mange til at de greide å finne nok seter blant de andre partiene i kongressen til å danne en flertallsregjering.

Ved å presse Sanchez ut av lederrollen, håper man nå å unngå det tredje valget i Spania på ett år. Tiden renner nemlig ut for at Spania skal kunne danne en ny regjering. Hvis ikke landet har fått en ny regjering innen utgangen av oktober, vil det bli innkalt til nyvalg den 25. desember.

Spania drives nå av en vaktmesterregjering med begrensede fullmakter. Selv om det i prinsippet ikke er noen begrensninger for hvor mange valg man kan avholde i Spania, frykter man at velgerne skal bli lei av å løpe til valgurnene. Dessuten har ikke vaktmesterregjeringen noe budsjettmyndighet, noe som blant annet skaper problemer med forholdet til EU.

Her kan du lese mer om bakgrunnen for Spanias regjeringssituasjon: Spansk Politisk oppdatering

Facebook Comments