Megafon Instagram

Solidaritetskjøleskap i spansk by

En ny kul måte å redusere matavfall på samtidig som man hjelper trengende har blitt vellykket i den lille byen Galdakao i Baskerland.

solidaritetskjøleskap

Foto: facebook.com/Galdakaokoboluntarioak

Galdakao «Galdácano» er en liten by med ca 29.000 innbyggere i Vizcayaprovinsen. De har i to måneder hatt Spanias første «solidaritetskjøleskap». Det er rett og slett et kjøleskap, satt opp på en offentlig gate hvor alle kan donere eller hente matrester. Det har blitt utstyrt med en liten tregjerde rundt kjøleskapet slik at ingen skal tro at det er satt der for å bli kastet.

Det er foreningen av frivillig arbeid i Galdakao «Asociación de Voluntarios de Galdakao» ledet av Alvaro Saiz, som har installert kjøleskapet. Han påpeker forsiktig at kjøleskapet ikke er bare ment for de sultne og trengende i samfunnet, men hensikten er å bekjempe at mat kastes. Mat som ellers ville bli kastet kan her finne en bruk, og det spiller ingen rolle hvem som etterlater eller henter mat.

Det er noen regler om hva som kan bli donert i kjøleskapet – ikke rått kjøtt, sjømat, eller egg, og heller ikke noe som har passert utløpsdatoen. Hjemmelaget mat er greit, så lenge den har en etikett som angir når den ble laget. Kjøleskapet sjekkes daglig av frivillige, og så langt har ingenting blitt kastes fordi reglene ikke har blitt fulgt, og ingen hærverk har oppstått. Faktisk har ingenting blitt gammelt i kjøleskapet, alt har blitt hentet på daglig basis.

I løpet av de to månedene som kjøleskapet har vært i drift, er det anslått at ca 200 til 300 kg mat har skiftet hender. De som har lagt maten her er både enkeltpersoner og byens restauranter.

Det tok omtrent en måned å komme gjennom papirene som trengs for å gjennomføre prosjektet. Det trengs tillatelse fra kommunen for bruken av det offentlige rom. Det var også nødvendig med juridiske dokumenter for å sikre at arrangøren ikke kunne holdes ansvarlig dersom noe skulle gå galt med maten som ble hentet i kjøleskapet.

Det virker som om dette fenomenet kan spre seg, og i den siste uken har et kjøleskap blitt satt opp i Murcia-provinsen i det sørlige Spania. Alvaro Saiz mottar daglige telefoner fra hele landet fra foreninger som ønsker å sette opp lignende kjøleskap. Han har også mottatt telefoner fra utlandet, selv fra så langt borte som Bolivia.

solidaritetskjøleskap