Megafon Instagram

Solformørkelse

På morgenen fredag 20 mars, vil vi kunne se en delvis formørkelse, som er synlig i hele Spania og Skandinavia.

solformorkelseFor å se den som en total solformørkelse så må du reise til Svalbard eller Færøyene, men her i Spania blir solen fra 80% dekket opp i Galicia til 55% nede på Kanariøyene. Alt foregår fra 09:00 til 12:00 avhengig av hvor du er.

For eksempel, i Murcia begynner å formørkelsen kl 09:04 og når sitt maksimum kl10:08 når 70% av solen er skjult av månen – kl 11:17 alt er over i Murcia. I Madrid begynner det kl 09:04 og maksimum er kl 10:08 med 66,5% dekning.

Skandinavia
Solformørkelsen vil være synlig i hele Sverige, Norge, Finland og Damnark hvor det er sterkere enn solformørkelsen på sydlige breddegrader.

I Gøteborg vil man kunne se det samme formørkelsen fra kl 09:45 og 10:52 formørkelsen maksimalt 85% dekning – like før 12 er det over i Gøteborg.

I Oslo starter 09:46 og 10:53 med maksimalt 88,6% dekning. Kl 12:02 er det slutt i Oslo. Hvis du går videre nordover til Trondheim starter det kl 09:51 og den maksimal faseer på 93,4% nåes kl 10:56 og kl 12:04 er det over i Trondheim.

Advarsel
Ikke se på solen med det blotte øye eller gjennom en kikkert, da kan man få alvorlige synsskader. Du kan kjøpe briller med solfilter, sotet glass eller sveisebriller fungerer også godt. Men den sikreste måten er å ta en kikkert og holde opp et hvitt papir der man egentlig skal ha øynene.

En annen sikker måte å se på hvordan formørkelsen utfolder seg er å stanse ut et lite hull i et stykke papp og plassere den ca 50 cm fra en annen blank pappskive. Resultatet er en projeksjon på den nederste pappskiven.

Benytt anledningen til å gå ut og se. Siden formørkelsen vil foregå midt på dagen når solen er som høyest på himmelen, vil det ikke være noe problem å se formørkelsen. Foruten denne formørkelsen kommer til å være ganske stor skiller den seg også ut på en annen måte i forhold til de tidligere formørkelsene. Den faller på vårjevndøgn og normalt pleier å se på denne dagen som en dag når lyset vinner over mørket, så nå kan du si at det er en slags poetisk konflikt.

solar-glasses

Foto: Ken Lund fra Las Vegas, Nevada, USA via Wikimedia Commons.

En forutsetning for å få noen nytte av dette gratis arrangement er selvsagt at det er relativt sky-fritt. Hvis det er overskyet, merker du bare at det blir mørkere ute.

Facebook Comments