Megafon Instagram

Skrivefeil gjorde Spanias statsgjeld 87 milliarder høyere

Statsgjeld i Spania

Illustrasjonsfoto: istockphoto.com

Spanske myndigheter har oppdaget en skrivefeil i den økonomiske informasjonen som de presenterte tidligere denne uken. Feilen innebærer at landets statsgjeld var 14,5 milliarder dollar, om lag 87 milliarder kroner mer enn det egentlig skal være.

Det spanske finansdepartementet har nå utstedt en korreksjon: Det viser seg at Spanias statsgjeld i 2014 er forventet å nå 98.9% av BNP – ikke 99,8% som det ble sagt i den første meldingen.

Feilen ble forårsaket av at personen som skrev meldingen byttet om de to siste sifrene.

Selv om feilen kan synes liten, er dette en stor forskjell i en så stor økonomi som den spanske, og selv om korreksjonen er positiv for den spanske økonomien er landets situasjonen fortsatt alvorlig.

Statsgjelden vokser fortsatt i et alarmerende tempo. Mens den i 2011 var 68,5 prosent av BNP, 85,9% ved utgangen av 2012 og 92,2% prosent i juni. Ved slutten av året forventes gjelden være på 94,2 prosent.

Spania har kjempet for å komme seg ut av de økonomiske problemene som fulgte etter at boligboblen sprakk i 2008. For å få kontroll over den enorme gjelden, må Spania holde seg til statsbudsjettet som betyr harde kutt. Spesielt unge mennesker har blitt påvirket av krisen. Mens den generelle arbeidsledigheten er 26,3 prosent, er mer enn halvparten av dem under 25 år.

Det er imidlertid tegn til at eksporten av landet er på vei oppover, og landet har også fått en bedre rente på sine lån.