Megafon Instagram

Siestaen kan forsvinne

Fungerende statsminister Mariano Rajoy foreslår at Spania skal forkorte arbeidsdagen ved å si adios til siestaen og i tillegg ønsker han å endre tidssone.

Siesta. Foto: Pedro Ribeiro Simões

Siesta. Foto: Pedro Ribeiro Simões

Siestaen er, som de fleste sikkert vet, en tre-timers arbeidspause midt på dagen som vanligvis varer fra ca 14:00 til 17:00. Siestaen resulterer i at normalarbeidsdagen for de fleste avsluttes først kl åtte om kvelden. Rajoy ønsker at arbeidsdagen for de fleste skal være avsluttet kl 18:00.

Bakgrunnen er å gi bedre livskvalitet for arbeidstakere og for å gi raskere økonomisk vekst. Statistikk viser at spanjolene tilbringer flere timer på jobb enn andre europeere, men er mindre produktive.

Den spanske siestaen har eksistert i århundrer, lenge før den industrielle revolusjon. På den tiden var Spania et bondesamfunn og den lange pausen var nødvendig for å beskytte seg mot dagens varmeste timene under arbeid på jordene.

Å fjerne siestaen gjør Spania mer kompatibelt tidsmessig med bedrifter i andre europeiske land, men vil også påvirke hverdagen. For eksempel begynner fotballkamper i løpet av arbeidsuken vanligvis kl 20:30, men de vil da kunne spilles et par timer tidligere.

Mange moderne spanjoler fra hele det politiske spekteret har kjempet i årevis for å kvitte seg med siestaen og gjøre arbeidsdagen sammenlignbar med andre europeiske land, så det bør ikke bli noen politisk kamp om dette.

I tillegg til fjerning av siestaen foreslår også Rajoy at Spania endrer tidssone til Western European Time (WET) som er i samme tidssone som Storbritannia, Irland, Portugal og Kanariøyene. Dette stemmer bedre med Spanias geografiske plassering og vil også gi hele landet en felles tidssone. Spania hadde vesteuropeisk tid før andre verdenskrig, men Franco beordret at klokkene skulle likestilles med Nazi-Tyskland. Portugal sluttet seg også til samme tid Tyskland under andre verdenskrig, men de endret tilbake igjen etter krigen.

Siestaen har en lang historie. Dette er et maleri av Gustave Courbet, 1844.

Siestaen har en lang historie. Dette er et maleri av Gustave Courbet, 1844.

 

Facebook Comments