Megafon Instagram

Sesongens frukt – Fiken

Nå modner fikenfruktene i Spania og i butikkene bugner det over av denne deilige og nyttige frukten som vi ikke er så vant med å spise fersk i Norge.

fiken

Foto: Wikipedia

Fiken er noe de fleste forbinder med tørkede frukter som kan kanskje til nød kjøper til jul. Smaken av tørket fiken er ikke akkurat man lengter etter. Men denne frukten er utrolig frisk og god nå som sesongen er i gang og den er proppfull av nyttige mineraler. Mange spanjoler pleier å spise fiken sammen med brød, men man kan også lage sine egen energibarer ved å blande fiken med havregryn og andre nøtter. Nyttig etter en hard treningsøkt eller som turmat eller lørdagssnacks.

Fiken er en veldig myk frukt og er derfor utsatt for skadedyr. Hvis du er så heldig å ha et eget fikentre i hagen eller kjenner, noen som har, så kan du plukke og spise over en periode på flere uker til du blir skikkelig lei, men du bør alltid åpne de først og sjekke at det ikke er larver i de (samme stype larver som du kan finne i norske villbringebær).

Fiken kan også brukes som erstatning for sukker når du skal bake kaker eller muffins og gir en ekstra dimensjon til baksten

Så nevnte vi næringsinnhold: 100 gram fiken dekker 16% av dagsbehovet for kalsium, 16% av dagsbehovet for jern, og videre 18% for magnesium, 10% fosfor og 14% kalium. Så her får du massevis av både jern og andre viktige mineraler i deg på samme måte som når du spiser nøtter.

Ficus carica

Foto: H. Zell – Wikipedia

Facebook Comments