Megafon Instagram

Separatisme i Europa

Skottland stemmer om uavhengighet om en knapp uke, men i Katalonia er også separatismens bølger høye

katalonias flagg

Katalonias flagg
Foto: Wikipedia

Katalonia
I går feiret Catalonia sin nasjonaldag med flotte manifestasjoner mens Katalonerne kledde seg i de katalanske fargene rødt og gult og tok til gatene. I Barcelona, dannet de en gigantisk V på avenue Gran Via og Diagonal. Antall deltakere i manifestasjon varierer avhengig av hvilken kilde du ser på, men ligger på mellom 470,000 1.800.000 deltagere. For balansens skyld bør det kanskje også nevnes at det var også mindre motdemonstrasjoner inkludert i Tarragona hvor det var ca 3500 mennesker.

barcelona bortedrakter

Barcelonas bortedrakter
Foto: FC Barcelona

FC Barcelona
Fotballklubben FC Barcelona ga også sitt bidrag til separatisme gjennom i sin neste kamp å spille i sine gul-røde bortedrakter selv om de spiller på hjemmebane. De spiller mot Athletic Bilbao, den baskiske klubben som bare har baskiske spillere. Baskerne er enige om at begge lagene spiller bortedrakter på Camp Nou på lørdag. til og med det spanske fotballforbundet har tillatt fargeendring, ifølge data fra FC Barcelona nettside.

Separatisme – mulig fare for en kjedereaksjon

Skottlands flagg

Skottlands flagg
Foto: Wikipedia

Skottland stemmer nå på torsdag den 18 september på om de skal forbli i Storbritannia eller ikke. Regjeringen i London frykter at et ja til uavhengighet også kan gjenopplive den gamle konflikten i Nord-Irland. Regionalestyret i Catalonia ønsker å holde sin folkeavstemning 9. november, som den sentrale regjeringen i Madrid står imot og hevder er ulovlig. Videre er det sterke separatistiske bevegelser i både Italia og Belgia, og i flere østeuropeiske land.

Sverige
Som en kuriositet kan nevnes i denne sammenheng at det er en frigjøringsbevegelse i Sverige. Liberation Jämtland med JRA Jämtland Republican Army, gråkledde menn. Frigjøringsbevegelsen jobber for at den lokale kulturen og språkene Jamska og Herjeådalska skal bevares og dyrkes.