Megafon Instagram

Sankthansaften i Spania 2017

Å feire St. Hans er noe som spanjoler og Nord-Europeere har til felles, selv om feiringen kanskje er noe annerledes.

I kystbyene samles tusenvis av mennesker på strendene for å feire San Juan

Sankthansaften feires i Spania alltid på samme dato, det vil si den 23. juni. Betydningen av denne feiringen for spanjoler kan sammenlignes med måten vi feirer nyttårsaften på i Nord-Europa. Dette er en ny start for mange spanjoler, og mange av tradisjonene er relatert til å rydde i tankene dine, rense sjelen din og fremme ønsker for de neste 12 månedene.

Spanias strender kommer i løpet av fredag den 23. juni til å bli fylt med tusenvis av bål for å feire San Juan. Tradisjonen handler om at de som feirer San Juan renser seg fra onde ånder gjennom ild og vann.

Det er en opplevelse å være med og gå baklengs ned i vannet ved midnatt, sammen med tusenvis av andre mennesker på stranden. Mange tapper deretter sjøvann på flasker for å ta det med seg hjem og skvette det i hjørnene i huset (hellig vann). Å hoppe tre ganger over bålet eller å gå på glørne er også blant tradisjonene, noe som skal rense deg og brenne vekk problemene dine. Spania er et stort land og variantene er mange.

Noen ganger kan du se dukker, Muñecas, som brennes over bålene ved midnatt. De var opprinnelig ment å representere Judas Iscariot, men i dag er det for det meste gjort for moro skyld. I noen byer lages store kunstverk som representerer lokale eller nasjonale personligheter. Disse stilles ut på stranden en hel dag før de blir brent ved midnatt.

St. Hans er imidlertid ikke en helligdag og det forventes at man går mer eller mindre direkte rett fra feiringen på stranden til jobb dagen etter.

Å hoppe over Sankthansbålet høret til blant tradisjonene i Spania

Facebook Comments