Megafon Instagram

Renere strender i Europa

Ifølge en ny rapport fra EU har vannkvaliteten på badevannet på Europas strender blitt forbedret på de fleste av de 21.000 strendene som har blitt kontrollert.

cadiz_playa_caleta

Playa Caleta,Cádiz. Foto: Wikimedia.

Hvert år publiserer EU en rapport om badevannskvaliteten i Europa, som er basert på rapporter fra medlemslandene. I rapporten finnes også Sveits og Albania, mens Norge mangler. To av tre badeplasser ligger langs kysten, mens resten finnes i elver og innsjøer. De fleste europeiske strender ligger i Italia, Hellas, Frankrike og Spania, mens Tyskland og Frankrike kan friste med det største antall innsjøer og elver.

Ifølge det Europeiske Miljøbyrådet (EEA) er vannkvaliteten akseptabel for 96,1% av de 21.000 badeplassene som omfattes av undersøkelsen. Dette er en økning på 0,9 prosentpoeng fra 2014. Mer enn 84 prosent av badeplassene i hele EU, Sveits og Albania ble vurdert som utmerket.

«Vår vurdering viser at badevannskvaliteten har blitt mye bedre med årene», skriver EEAs direktør Hans Bruyninckx i en pressemelding (Det første badevannsdirektivet kom allerede for 40 år siden). I 1991 var det 9.600 badeplasser som ble kontrollert og 56% av disse fikk den høyeste ratingen. Hvis man ser på de samme badeplassene i 2015, så fikk 87% av disse den høyeste ratingen.

EEA har publisert et interaktivt kart der du kan se kvaliteten på hver undersøkte badeplass: Interaktivt kart over europeiske badeplasser. Ytterligere informasjon er tilgjengelig på Den Europeiske kommisjonens webside for badeplasser.

Hele rapporten i PDF format:

European bathing water quality in 2015

Rapport for Spania i PDF format:

Country report Bathingwater 2015 ES

playa-sardinero-santander

Playa EL Sardinero, Santander. Foto: Pedro Lopez.

Nå sier jo ikke vannkvaliteten noe om hvor bra en badeplass er. Der det er flere faktorer som spiller inn og derfor kan det være interessant i denne sammenheng å ta en titt på disse artiklene:

Facebook Comments