Megafon Instagram

Prinsesse Cristina mister hertuginnetittelen

Den spanske kongen Felipe har besluttet å fjerne søsterens hertuginnetittel i kjølvannet av bedragerisaken mot prinsessen. Prinsesse Cristina, som er den første i kongefamilien som noensinne er tiltalt i en straffesak, kommer i dag fredag til å miste retten til å kalle seg Hertuginne av Palma.

Infanta_Cristina_Duchess_of_Palma_de_Mallorca

Foto: Wikipedia

Saken som har ballet på seg de siste årene der prinsessen har blitt en verkebyll for det spanske kongehuset. Bakgrunnen er prinsessens ektemann, den tidligere håndballspilleren Iñaki Urdangarin som er tiltalt for å ha underslått offentlige midler som var tildelt en veldedig stiftelse. Prinsessen har gjennom sine advokater varslet at de vil forsøke å stanse rettsaken der hun risikerer 8 års fengsel for medvirkning til skatteunndragelse. Prinsesse Cristina satt i styret i ett av selskapene som ble brukt til å underslå midler og sakens kjerne er at prinsessen har brukt av midlene til sitt personlige forbruk. Tidligere var hun også tiltalt for hvitvasking av penger, men denne siktelsen har senere blitt frafalt.

I spanske medier omtales beslutningen som fornuftig og kongen berømmes for å sette sin rolle som konge foran rollen som bror. Prinsessen er den 6. i arverekken for det spanske kongehuset og det har vært ytret ønsker fra flere hold om at prinsessen også skal frasi seg sin prinsessetittel, noe hun ennå ikke har valgt å gjøre.