Megafon Instagram

Politikontroller før jul

DGT trafikkmyndighetene, varsler om at Guardia Civil i samarbeid med lokale politistyrker kommer til å utføre over 25.000 daglige kontroller før jul.

alkotestKampanjen startet i går og har som mål å kontrollere sjåfører som er påvirket av alkohol og narkotika under julebord, familiefeiringer og middager. DGT opplyser at kontrollene kan utføres til alle tider på døgnet og på en hvilken som helst vei. Kampanjen pågår i en uke.

Alkohol og narkotikabruk står bak omtrent en tredjedel av alle drepte i trafikken hittil i år og mer enn 84.000 sjåfører har testet positivt i narkotika- og alkoholkontroller som Guardia Civil har utført. Til disse tallene må også legges til de kontrollene som lokale og regionale politistyrker har utført.

Ifølge den årlige rapporten fra Instituto Nacional de Toxicología (sorterer under Justisdepartementet) har 39,09 prosent av dødsfallene av sjåførene er analysert avslørt tilstedeværelsen av alkohol, narkotika eller psykotrope medisiner. For fotgjengere er dette tallet 40%.

Regler og straff

Den maksimale mengden av alkohol tillatt for sjåfører er 0,5 gr. / L i blodet som tilsvarer 0,25 mg. / L i utåndet luft. For yrkessjåfører og de med nytt førerkort er grensen lavere; 0,3 gr. / L i blodet, og 0,15 mg. / L i utåndet luft.

Alkohol

0,25 mg / L -.. 0,5 mg / L betyr 500 euro i bøter, samt 4 prikker på førerkortet.
Mer enn 0,5 mg. / L betyr 1000 Euro bot og 6 prikker. Gjentatte overtredelser innen et år) gir 1.000 euro i bot og 4-6 prikker (avhengig av alkoholnivå).

Over 0,60mg. / L i pusteprøver eller 1,2 gr / l i blodet betyr fengsling mellom 3 og 6 måneder og bøter på mellom 3 og 6 måneder eller samfunnstjeneste fra 30 til 90 dager. Videre fører det til et forbud mot å ha førerkort for 4 år. Nekter man å la seg teste betyr det fengsel fra 6 måneder til ett år og forbud mot å ha førerkort fra 1 til 4 år.

Narkotika

Bortsett fra de eksklusive stoffer som finnes i reseptbelagt medisin, så klassifiseres all tilstedeværelse av narkotika i kroppen av sjåføren som et alvorlig lovbrudd og straffes med en bot på 1000 euro og 6 prikker på førerkortet. Det kan også også føre til fengselsstraff mellom 3 og 6 måneder og bøter på mellom 3 og 6 måneder eller samfunnstjeneste fra 30 til 90 dager. Videre til et forbud mot å ha førerkort for 4 år. Nekter man å la seg bli testet betyr det fengsel mellom 6 måneder til ett år og forbud mot å ha førerkort fra 1 til 4 år.