Megafon Instagram

Planteeksperiment i Axarquía

I Axarquíaområdet øst for Málaga eksperimenterer man nå i stor skala med ulike eksotiske planter for å få nye og mer lønnsomme avlinger

pitaya

Pitaya
Foto: Pixaba

Det er den spanske regjeringens forskningsinstitutt «Experimental Station La Mayora de Algarrobo» som ligger 40 km utenfor Malaga, og et relativt stort antall lokale bønder som er engasjert i prosjektet. En av bøndene er Eduardo Braum som var den første til å dyrke mango i Europ. Den gangen ble han ansett som gal – i dag dyrkes det 3500 hektar med mango som produserer over 20.000 tonn årlig. Statistikken tyder på at produksjonen av mango i år vil overstige avocadoproduksjonen.

Nå eksperimenteres det med blant annet Lichi, longan, Moringa, Stevia, Pitaya og carom.

Lichi og Longan
På «La Mayora», har de kommet svært langt i forsøkene med Lichi og Longan som er to genetisk svært nært beslektede arter. De dyrkes i dag i det sørlige Kina og Vietnam, men det er stor etterspørsel etter disse fruktene den asiatiske befolkningen i Europa. Begge artene trives i Axarquíaområdet men det er Longan er mest produktiv og kvalitetsmessig tryggere å arbeide med.

Pitaya og carambole
Studier er også i gang med de tropiske fruktene Pitaya og Carambole.  Carambole er en eviggrønn busk som vokser i Sørøst-Asia og dens frukter brukes i salat. Pitaya tilhører kaktusfamilien, den krever svært lite vann og produksjonskostnadene er lave. Den har store hvite blomster som er åpen en natt, i naturen bestøves den av flaggermus – men dette må gjøres manuelt.

stevia

Frokost med Stevia som søtningsmedel.
Foto: Pixabay

Stevia
Leovigild Martin er president i foreningen for utvikling av jobbskapende innsats i Axarquia og har igangsatt innføring av Stevia i området. Stevia er en busk der bladene er opptil 300 ganger søtere enn sukker, den krever ingen gjødsel og er velegnet for diabetikere. Busken gir fire avlinger per år og er mer lønnsom enn tomater og paprika. Den dyrkes i dag av et titalls av bøndene i området.

Moringa
Moringa er et tre som kommer fra Sør-Asia og Afrika, er dette det nyeste tilskuddet til floraen. Det gror godt i tørre og halvtørre områder og tåler lange perioder med tørke. Treet har mange bruksområder siden alle deler av treet er spiselige, inkludert bark og røtter. Dette forventes å være det økonomisk mest interessante av alle disse eksotiske plantene og enda mer økonomisk lønnsomt enn Stevia.

 

Facebook Comments