Megafon Instagram

Pass deg for svindlere

Politiet i Spania advarer om en bekymringsfull økning i svindel med utleie av ferieboliger via Internett. Det kommer inn nye anmeldelser daglig.

Hvordan svindelen utføres

Politiet overvåke Internett for å avsløre svindlere. Foto: Guardia Civil.

Politiet overvåke Internett for å avsløre svindlere. Foto: Guardia Civil.

Svindlerne annonserer ut ledige ferieboliger på Internett, ofte med flott utsikt og til en gunstig pris – men ikke så billig at det vekker noen mistanke. Det er bare det at de ikke har noe å leie ut. Bildene har de stjålet fra Internett – noen ganger fra annonser som de virkelige eierne har lagt ut.

Svindlerne unngår vanligvis Airbnb, Home Away og lignende portaler som bruke sine egne betalingstjenester, men noen ganger kan de legge inn lenker til slike nettsteder for å virke mer troverdige. Derimot så finnes de på kjente spanske nettsteder som FotoCasa Idealista, Enalquiler og Milanuncios.

De som er interessert i å leie kommer i kontakt med de falske utleierne via e-post eller telefon. Hvis man er interessert i å se boligen først, blir man vanligvis opplyst om at det ikke er mulig fordi den er utleid. De vil forsøke å få klienten til å signere en leieavtale så raskt som mulig fordi etterspørselen er så høy.

Betalingen gjøres på forhånd ved overføring til en spansk bankkonto som har blitt opprettet gjennom falske ID-dokumenter. Leietakeren får tilsendt en profesjonelt utformet leiekontrakt og deretter overføres et depositum eller hele leiebeløpet.

Når pengene er overført er det ingen som svarer hverken via telefon eller e-post lenger. Svindlerne selv bor ofte ikke i Spania, men vanligvis i Øst-Europa eller i Afrika og bruker en spansk mellommann som mottar en provisjon på beløpet.

Å få pengene tilbake

Det er først når leietakeren har kommet til ferieboligen at de oppdager at de har blitt lurt og da står de uten noe sted å bo. Det er folk fra nesten hele verden som har blitt lurt på denne måten og i henhold til politiet er sjansene for å få pengene tilbake nesten ikke-eksisterende.

guardia-civil-telematicosPolitiet har en egen avdeling for disse forbrytelsene. Det er Guardia Civils avdeling for teknologiforbrytelser «Grupo de Delitos Telemáticos, Unidad Central Operativ, Guardia Civil» som jobber med denne type nettbasert kriminalitet. Gruppens opprinnelse går tilbake til 1996 da gruppen «Grupo de Delitos Informáticos (GDI)» ble etablert for å håndtere de få klagene som den gange ble kalt for datakriminalitet .

Den gode jobben som de utførte og den eksponentielle veksten av internettbrukere ledet til en utvidelse og forandring til den gruppen som finnes i dag. De er medlemmer i og deltar aktivt i Interpols arbeidsgrupper i Europa og Latin-Amerika i det internasjonale samfunnet for G8 nettkriminalitet og Europol. De har også teknologiavdelinger i alle de spanske provinsene.

Facebook Comments