Megafon Instagram

Påskefeiringen i Spania

Påskeuken, eller den Hellige Uken, er den største og mest feirede religiøse hendelsen i hele Spania og er omgitt av mange og svært gamle tradisjoner.

trone-1Når det gjelder den religiøse opprinnelsen til påskefeiringen, er det samme i hele den kristne verden, feiringen til minne om Kristi lidelse og død på korset og hans oppstandelse. Men omfanget og utførelsen av påskefeiringen varierer stort mellom Nord-Europa og Spania. Her finnes det ingen påskekyllinger, kvister med fjær eller malte egg, dette er basert på en helt annen tradisjon.

Derimot pågår det hundrevis av flotte påskeprosesjoner rundt om i landet, de største og mest spektakulære ser man i Andalusia, særlig i Sevilla og Málaga.

trone-2Påsken begynner med palmesøndag «Domingo de Ramos» og avsluttes i størstedelen av landet med første påskedag «Domingo de Pascua». 2. Påskedag feires bare i noen få provinser, i resten av Spania, er det en normal hverdag.

Påskeprosesjonene er kanskje det viktigste og absolutt mest «offisielle» under påskeuken. I de fleste byene, kan du nesten hver dag og spesielt om kvelden (og noen ganger til og med om nettene) se de ulike prosesjonene som sakte jobber seg gjennom folkemengden. De blir fulgt av orkestre og Los Nazarenos, skriftende kledd i lange hetter. Kommunene har vanligivs programmer som du kan hente på turistkontorene som forteller deg når og hvor prosesjonene går.

paaske-spaniaTradisjonen med brorskap og troner som bæres rundt i prosesjon dukket opp i Spania etter katolikkenes gjenerobring av Spania i 1492 etter 800 års muslimsk styre. I tillegg tok den katolske kirken avstand fra den protestantiske motstand mot bilder og religiøse festivaler.

Bare i Málaga er det 42 forskjellige brorskap, mange av dem med over 2000 medlemmer av begge kjønn. De bærer tilsammen rundt 87 ulike troner. Den største av dem er «Santíima María de la Esperanza» som veier 6,5 tonn og bæres av 259 bærere – den sies å være verdens største trone.

Påskeuken i Spania er langt fra stille og rolig. Det er en folkefest og en ganske høylydt sådan. Selv om stilen og stemningen varierer fra by til by, så er de grunnleggende elementene de samme. Det skal bemerkes at hvis det regner så innstilles prosesjonene. Tronene er gamle og følsomme for vann, så den risikoen blir ikke tatt.

Røde dager

    • Skjærtorsdag «Jueves Santo» er en helligdag i hele Spania unntatt i Catalonia.
    • Langfredag «Viernes Santo» er en helligdag i hele landet.
    • 1. Påskedag «Domingo de Pascua, Domingo de Resurreccion» er også en offentlig fridag
    • 2. Påskedag «Lunes de Pascua» er en offentlig fridag i enkelte provinser, Catalonia, Cantabria, Valencia, Balearene, Navarra, Baskerland, La Rioja og noen få byer, hovedsakelig i Asturias. I resten av landet ordinær ukedag.

At det er helligdag betyr ikke at alle butikkene er stengt. Spania har åpningstidsbestemmelser, men butikkene har rett til å ha åpent en rekke helligdager og i påskeuken velger vanligvis mange å holde åpent. Dessuten er åpningstidsbestemmelsene suspendert i kommuner som har status som turistkommune, dette gjelder både i påsken og om sommeren (frem til 15. september). Men regn med at mye vil være stengt spesielt på langfredag ​​og påskedag. Merk også at på bestemte dager og timer kan det være svært høy trafikkbelastning på landets veier, artikkel om det her: Påsketrafikken time for time.

paaske-malaga

Alle bildene er tatt i sentrum av Malaga og de er som vanlig klikkbare. Alle foto: Erixon Consulting.

Facebook Comments