Megafon Instagram

Nyvalg i Spania

Kongen har gitt opp forsøkene med å gi noen ny kandidat mulighet til å danne regjering, så nå tyder alt på at Spania går til nyvalg den 26. juni.

Kong Felipe IV og leder for kongressen Patxi López.

Kong Felipe VI og leder for kongressen Patxi López.

Kong Felipe VI holdt en tredje konsultasjonsrunde med lederne for de ulike partiene den 25 til 26 april og det endte som fryktet – uten resultater. Ingen parti er i nærheten av den støtten som behøves for å danne regjering og etter at de nå har forhandlet resultatløst i fire måneder synes mulighetene for å danne en regjering å være oppbrukt.

Lederne for de fire største partiene, Mariano Rajoy (PP), Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podemos) og Albert Rivera (Ciudadanos) skylder alle på hverandre. Mest uforsonlig er Pablo Iglesias som legger all skylden på PSOE for at det blir nyvalg.

Den spanske kongen Felipe VI kommer i følge artikkel 99.5 i Grunnloven til å oppløse parlamentet den 2. mai og skrive ut nyvalg den 26. juni. Først tidligst 20. juli kan en ny regjering for å være på plass. Kongen har bedt partilederne om å være tilbakeholdne i den kommende valgkampen.

Det finnes en liten teoretisk mulighet for at det blir en avtale før fristen går ut ved midnatt den 2. mai, men ingen forventer egentlig at dette vil skje. Spania har regler for hvor lenge valgkampen skal være, og denne valgkampanjen får offisielt starte den 10. juni.

Ifølge meningsmålingene som er gjort så forventes Ciudadanos å gå sterkt fremover, mens PSOE og PP er forventet å vokse marginalt fremover. Den store taperen i et nyvalg forventes å være Podemos. Men man skal aldri være på den sikre siden. Meningsmålinger er en ting og valgresultatet kan som kjent bli noe helt annet.

 

Facebook Comments