Megafon Instagram

Nyttårsfeiring i Spania

Nyttårsaften, eller Nochevieja som det heter på spansk, skiller seg noe fra den norske, men veldig mye er også likt.

nyttar-puerta-del-solDet er ingen familiedag, men man tilbringer tid med familie og venner ute på gater, torg, strender etc. Mange restauranter og diskoteker organiserer nyttårsball «Cotillon». Vanligvis spiser man en delikatessemiddag sent på kvelden og det er ikke uvanlig at den starter ved 22-tiden.

De tolv slagene på klokken feires gjerne på byens sentrale torg, hvor det ofte også er kommunale arrangement med artistopptredener. Ved midnatt skal man spise en drue for hvert slag som klokkene ringer, totalt tolv druer, noe som høres enklere ut enn det er. De som ikke har klart å spise alle druene når det siste slaget slår sies å bli rammet uflaks det påfølgende året. Et tips er små, steinfrie, skrelte druer. Det finnes spesielle bokser med slike som kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikkene før nyttår. Deretter skåler man inn det nye året med Cava, som er den spanske versjonen av Champagne.

Champagne de año nuevo

Champagne de año nuevo

Det mest populære stedet i Spania for å feire nyttår på er ved torget Puerta del Sol i Madrid. Derfra er det alltid direktesending av nedtellingen på spansk TV. Det er klokken i rådhuset som vises og urmakere justerter klokken dagen før, slik at den vieser nøyaktig tid. De fleste spanjoler ser sendingen, enten hjemme, på en bar, eller via storskjerm på sitt lokale torg.

Etter midnatt og skålingen, er det vanligvis private fester som står for tur og festingen fortsetter vanligvis til neste morgen. Spanjolene kler seg i festklær og i tillegg bør man også ha rødt undertøy, som også må være helt nytt.

I norden er vi vant med et enormt fyrverkeri på nyttårsaften. Langs kysten av Spania er det ikke så vanlig med raketter og fyrverkeri på nyttårsaften, men skytes det mye raketter på andre tidspunkt. I Andalusia, er det ikke tradisjon for nyttårsfyrverkeri, som det imidlertid er i enkelte andre områder som for eksempel i Valencia. For å få lov til å skyte privat fyrverkeri, har de fleste kommuner krav om lisensiering, mens andre kommuner helt har forbudt praksisen. Så de som ønsker å skyte raketter bør først sjekke med kommunen (lokalt politi eller rådhuset) hva som er tillatt.

nyttarsaften

Nyttårsaften på torget i Fuengirola. Foto: Erixon Consulting. Alle bildene er klikkbare.

¡Feliz Año Nuevo! – Godt nytt år!

 

Facebook Comments