Megafon Instagram

Nye politiske vinder

Gjennom mange år har de to store politiske partiene i Spania, konservative Partido Popular og det sosialistiske PSOE vært de eneste reelle regjeringspartiene i Spania. Dette er i ferd med å endre seg og årets valg ser ut til å kunne få mange forskjellige utfall.

Albert Rivera

Lederen for Ciudadanos Albert Rivera.
Foto: Wikipedia

Vi har tidligere skrevet om Podemos som har seilt opp til å være både det største og nest største partiet under meningsmålinger det siste året.

Et annet parti som plutselig har fått et oppsving er Ciudadanos, eller C som de kaller seg. Ciudadanos som egentlig heter Ciudadanos de Cataluña, eller på katalansk: Ciutadans de Catalunya ble startet av en gruppe intellektuelle katalanere i 2006 som som mente at deres ikke-nasjonalistiske tankegang ikke var tilstrekkelig representert i Katalunia. Deres tanke var at den Katalanske nasjonalismen og separatismen, som den senere tiden har blitt frontet av blant andre Artus Mas gjennom sin løsrivelseskampanje, ikke nødvendigvis var den rette politiske veien å gå. I stedet mente Ciudadanos at man skulle omfavne en multikulturell identitet, dvs både den Katalanske, den Spanske og den Europeiske identiteten.

ciudadanos

Tittelen på plakaten fra 2006 lyder: «Ditt parti er født. Vi bryr oss bare om personene».

For åtte år siden brukte Albert Rivera et bilde av seg selv naken som virkemiddel for å få oppmerksomhet i en kampanje. På plakaten kunne man lese «Vi bryr oss ikke om hvor du er født. Vi bryr oss ikke om hvilket språk du snakker. Vi bryr oss ikke om hvilke klær du har på deg. Vi bryr oss om deg.» Med denne plakaten ville han skape kontrovers.

Lederen for Ciudadanos, Albert Rivera, sier det på denne måten: “Catalunya és la meva terra, España es mi país and EU our future. Mejor Unidos” («Katalonia er mitt land, Spania er min Nasjon og EU er vår fremtid. Vi er best sammen»).

På samme måte som Podemos har brukt internett og sosiale medier til å nå ut til nye støttespillere og medlemmer over hele landet, har dette også vært grunnen til at Ciudadanos har hatt et voldsomt oppsving den siste tiden.

For snart en måned siden lanserte partiet sine nye websider og de la også ut en film på Youtube der de forklarer hva Ciudadanos står for. Albert Rivera sier selv at dette partiet ikke hadde eksistert hvis det ikke hadde vært for internett. Fra å være et lokalt parti i Catalunya har de nå gått til å bli en reell utfordrer for de to store partiene Partido Popular og PSOE. Nylig fikk de 12,2 prosents opplsutning under en meningsmåling og ligger dermed an til å ta en god del av velgerne under både lokalvalgene, regionalvalgene og det nasjonale valget som alle skal holdes senere i år.

Det var i Desember 2014 at Ciudadanos offentliggjorde at de ville stille til det nasjonale valget for 2015, og under en meningsmåling utført av El Pais i januar var da Podemos Spanias største parti med 28,2 prosent av stemmene, PSOE hadde 23,5 prosent, regjeringspartiet Partido Popular hadde 19,2 prosent mens Ciudadanos hadde 8 prosent. Regjeringspartiet Parti Popular gjorde en knusende valgseier i det forrige nasjonale valget og har hatt den tunge jobben med å navigere Spania gjennom finanskrisen og har tapt et betydelig antall velgere i løpet av denne regjeringstiden.