Megafon Instagram

Nye lover for barn i bil

Den første oktober trer nye lover om sikring av barn i bil i kraft og innebærer en forenkling i forhold til gjeldende lover.

barn-i-bil

Barnets høyde

Barn laverere enn 1,35 m får ikke sitte i forsetet, de må sitte i baksetet. Det eneste unntaket er hvis hele baksetet er okkupert av barn i bilseter. I så fall, kan et barn sitte i forsetet, men bare hvis det er utstyrt med et godkjent bilsete som passer til barnets alder, høyde og vekt.

Bilsete skal monteres etter produsentens anvisninger

Bakovervendt eller forovervendt bilsete spiller ingen rolle, forutsatt at produsentens monteringsanvisning tillater dette og at disse har blitt fulgt. Den generelle anbefalingen er at barn opp til fire år eller som veier 18 kg bør sitte bakovervendt, men dette er ikke obligatorisk. Det eneste unntaket fra denne regelen er hvis barnesetet er montert i forsetet uten at airbagen er deaktivert, da får det ikke monteres forovervendt.

Regler for taxireiser

Barn må sitte i baksetet på drosjen uten å bruke en bilsete eller pute, men bare innenfor byen eller kommunen – aldri ute på landeveiene.

I biler med ni eller flere seter

I biler med ni eller flere passasjerseter, er sjåføren forpliktet til å informere passasjerene om de juridiske kravene til å sette på seg sikkerhetsbelte. Det kan gjøres ved hjelp av skilt, bilder eller audiovisuelt. Men informasjonen må være synlig fra alle passasjerseter.

hund-i-bilLovendringene ble publisert den 18. juli i det offisielle organet «el Boletín Oficial del Estado (BOE)» og de ovennevnte utdragene er endringene som forbrukerorganisasjonen «La Organización de Consumidores y Usuarios (OCU)» anses som de viktigste. Mer om transport og relaterte lover kan du lese om på http://revista.dgt.es/es/ (på spansk).

Et beslektet tema som ikke har noe med barn å gjøre

For dyr i bilen kom det endringer i lovverket for et år siden. Det er ikke under noen omstendigheter lov til å ha dyr løs i bilen. De må sitte i et bur, bak gitter, eller være spent fast med godkjent sele. De får heller ikke stikke snuten ut gjennom sidevinduene.

Husk at det er alltid sjåføren som får bøter og prikkmerking i førerkort for brudd på alle de ovennevnte forhold.