Megafon Instagram

Ny spansk lov om opphavsrett

Loven eller rettere sagt lovene som for alltid endrer Internett i Spania er snart her. De nye lovene refereres til av noen som Internett-sensur.

lovbokDet handler om loven om intellektuell eiendom “La Ley de Propiedad Intelectual (LPI), dette er ikke bare en lov, men et helt sett av immatrielle lover som trer i kraft 1. januar 2015. Lovene er nå vedtatt av parlamentet, og de er også kjent som «Google Tax». Lignende lover er allerede vedtatt i Tyskland og har ført til at Google der har sluttet å vise sammendrag eller oversikt fra nyheter, og i mange tilfeller stoppet helt å indeksere nyheter.

Det er en kompleks samling av lover, men vi vil prøve å oppsummere de viktigste og forhåpentligvis gjøre det noe forståelig.

Loven kriminaliserer stor grad bruk av lenker og innholdsdeling på nettet. Dette er uavhengig av om din nettside inneholder annonser (og dermed regnes som lukrativt) eller ikke. Loven innebærer også at de som publiserer nyheter skal få betalt hver gang deres innhold knyttes sammen i et søkeresultat.

En organisasjon kalt CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos) som er et partnerskap av opphavsrett og åndsverk av spanske forfattere og utgivere har fått beskjed om å inndrive avgifter som er allokert mellom mediene i AEDE (Asociación de Editores de diarios Españoles).

Hvem blir mest berørt av loven
De som helt opplagt er hardest rammet er alle søkemotorer og da primært Google fordi de er store innen nyheter via «Google News». Men det er i tillegg dødsstøtet til nettsteder som Digg. Det er også et tap for hele Internett, siden det gir lovgivere rett å detaljstyre innholdet på nye måter. Skolene vil også lide fordi de må betale 5 Euro per elev til CEDRO for bruk av forfatternes verker i deres virtuelle campus.

googleKommentar fra Google
«Vi er skuffet over den nye loven, fordi vi tror at tjenester som Google News hjelper utgivere til å drive trafikk til sine nettsider. Når det gjelder fremtiden, vil vi fortsette å jobbe med spanske utgivere for å hjelpe dem å øke sine inntekter, mens vi evaluerer våre alternativer under den nye forskriften. »

Redaksjonens konklusjon
Alle vil bli påvirket av at tilgjengeligheten til informasjon vil bli redusert eller i det minste bli betydelig vanskeligere tilgjengelig!

Facebook Comments