Megafon Instagram

Ny politisk plattform i Spania

Pablo Iglesias

Pablo Iglesias
Foto: Wikipedia

En ny politisk plattform er under utvikling i Spania. Det er ikke noe nytt parti, men som Pablo Iglesias, professor i statsvitenskap ved Universitetet Complutense de Madrid, grunnleggeren av Podemos (Vi kan), sier: «Spania trenger ikke flere politiske partier, men heller en ny måte å praktisere politikk på».

«Den som tror at det må være politiske partier og institusjonell representasjon som leder landet tar feil. Nå er tiden inne for at innbyggerne spiller hovedrollen i politikken. Gater og torg snakker, og vi vil være der «, sier han. Sammen med den andre talsperson for foreningen, Luis Alegría, forbereder han nå en liste over navn fra hele Spania som til høsten stiller til valg i organisasjonen og skal samles for å konstituere seg selv og begynne sitt arbeid. Det er allerede dannet en arbeidsgruppe for å koordinere arbeidet og for å samle meninger fra folk.

Ett av Podemos hovedspørsmål er en folkeavstemning om spørsmålet om monarki eller republikk. Iglesias mener at de etablerte partiene sviktet sine velgere ved å bare godkjenne at kong Juan Carlos abdiserte tronen av overtakingen av landets nye konge Felipe VI.