Megafon Instagram

Ny 20 Euroseddel

Den nye 20-euro seddelen settes i sirkulasjon i dag, onsdag den 25. november, og har flere nye innovasjoner for å forbedre sikkerheten og forhindre forfalskning.

20-euroDet finnes eurosedler i valører av 5, 10, 50, 100, 200 og 500 euro. De er tvungent betalingsmiddel i 19 euroland. De nye eurosedlene viser arkitektoniske stiler fra ulike perioder i Europas historie og serien kalles derfor Europaserien.

Den nye fem-euro seddelen ble innført 2. mai 2013 og 10-euroseddelen i Europaserien ble satt i omløp 23. september 2014. Nå er tiden kommet for den mest brukte seddelen, nemlig 20 Euro. For de høyere verdiene er det fortsatt ikke kommet noen lanseringsdato.

Akkurat som den første serien, vil sedlene i denne serien vise arkitektoniske stiler fra sju perioder i europeisk kulturhistorie, men de viser ingen reelle monumenter eller broer. Stilene er:

€ 5_ Klassisk
€ 10: Romantikken
€ 20: Gotisk
€ 50_ Renessansen
€ 100: Barokk og rokokko
€ 200_ 1800 tallet jern- og glassarkitektur.
€ 500: 1900-talls arkitektur

En uavhengig seddeldesigner fra Berlin, Reinhold Gerstetter, ble valgt til å oppdatere eurosedlene.

Framsiden på den nye 20-Euroseddelen

Framsiden på den nye 20-Euroseddelen

Hvis vi ser litt nærmere på den nye 20-euro seddelen så har den som de andre sedlene i Europaserien fått et portrett av Europa. I vinduet i øvre del av hologrammet vises et portrett av Europa og når seddelen vippes vises regnbuefargede linjer rundt valørtallet. På baksiden av seddelen vises regnbuefargede verditall vinduet. Den har også fått et nytt smaragdgrønt nummer (20) I sifferet sees en lyseffekt som beveger seg opp og ned, tallet skifter også farge fra smaragdgrønn til mørk blå.

Portrett

Portrett

Den første serien av eurosedler vil bli utgitt parallellt med den nye Europaserien inntil de gamle lagrene er tømt. De vil da bli gradvis faset ut. Datoen når den første seddelserien opphører å være tvungent betalingsmiddel vil bli annonsert i god tid. Den første serien av sedler vil alltid beholde sin verdi og du kan bytte dem i noen av eurosystemets nasjonale sentralbanker på ubestemt tid.

Kilde og bilder: Den europeiske sentralbanken (ECB).