Megafon Instagram

Norwegian bruker ulovlige arbeidskontrakter

Den spansk fagforeningen Unión Sindical Obrera (USO) hevder at Norwegian bruker ulovlige arbeidskontrakter og har innrapportert Norwegian og Adecco til Arbeidstilsynet.

Norwegian

Fotograf: Kristin S. Lillerud

Det er bruken av midlertidige ansettelser av kabinpersonale som er sakens kjerne og USO hevder det har blitt inngått 375 slik ulovlige kontrakter der de ansatte jobber med kjernefunksjoner i bedriften uten å være direkte ansatt i selskapet som de jobber for.

USO hevder at Norwegian bruker midlertidige ansettelser der detegentlig er behov for permanent arbiedskraft og i mange tilfeller har man funnet 6 påfølgende midlertidige kontrakter der den eneste endringen i kontraktene var klausulen som forsvarte grunnen for at kontrakten var midlertidig.

Norwegian på sin side hevder at de følger spansk lov og at de bruker midlertidige kontrakter for å finne ut om nye flybaser kan forsvares rent økonomisk utifra den trafikken som basene er ment å betjene. Til NRK sier informasjonssjeg for Norwegian Lasse Sandaker Nielsen at dersom det viser seg at basene er lønnsomme så vil de ansatte få faste kontrakter, slik de gjorde på sin base i Finland tidligere i år.

Pressesjef Luis Perdiguero i Adecco i Madrid skriver til NRK at midlertidige ansettelser er tillatt i Spania dersom man skal dekke midlertidige bemanningsbehov som følge av turistsesongen og at flere flyselskap i Europa bruker bemanningsbyrå slik som Norwegian bruker Adecco .