Megafon Instagram

Maneter i middelhavet

Eksperter advarer mot en økt tilstedeværelse av maneter langs kysten av Middelhavet i sommer. Vi informerer her om hvorfor og hva man kan gjøre med det.

giliProfessor Josep Maria Gili fra Barcelonas havforskningsinstitutt «Instituto de Ciencias del Mar del CSIC de Barcelona» er en høyt rangert ekspert på maneter og har studert dem over hele verden. Han har i løpet av de siste 18 årene kontinuerlig studert miljøfaktorer som styrer forekomsten av maneter og han sier med sikkerhet at det blir flere og flere maneter hvert år.

Den viktigste årsaken til dette er menneskenes påvirkning på havet. «Overfiske, forurensing og klimaendringer har bidratt til å øke antallet maneter i havet»

Den mest åpenbare årsaken er overfiske, på grunn av at mange fisk og skilpadder har maneter som deres naturlige føde. I tillegg konkurrerer fisk med maneter om den samme maten (zooplankton). Redusert antall fisk får derfor være åpenbar effekten at manetene øker i antall.

Økt vanntemperatur og mangel på regn er andre faktorer som også øker antallet maneter på strendene. I fjor opplevde Spania temperaturer som var høyere enn det som noen gang er registrert, inkludert tre separate hetebølger. I år spår meteorologene en tørrere og varmere sommer enn normalt, men det forventes ingen spesielle hetebølger.

manetManeter biter ikke, men bruker nesleceller som er festet til tentaklene og hvis gift er ment for å drepe eller lammer byttedyr. Ved berøring av neslecellene skjer en dødelig injeksjon gjennom en liten pil som setter seg fast i byttet, eller i vårt tilfelle i huden.

Manetenes forekomst på strendene i sommermånedene i Spania går i bølger. De kan finnes så lenge som opp til 15 dager, men varer vanligvis bare i tre dager om gangen. Professor Gilis råd til badegjester er at «hvis det er maneter på stranden, bør du bade i bassenget og deretter vente en dag eller to før du går tilbake til stranden

Hva som blir gjort og hva du kan gjøre selv

Det ble eksperimentert med manetnett i fjor både i Spania, Italia og Malta, et prosjekt som ble kalt «The Jelly-Risk». Dette var veldig vellykket, så i år vil vi se flere av disse nettene utplassert på flere steder langs Middelhavet.

Langs den spanske kysten, vil det være ansatte som har som oppgave å rense strendene fra maneter, i noen tilfeller kommer fiskere til å bli engasjert til å fiske opp maneter.

Det finnes også en mobilapp (Info Medusa 2016) som varsler om tilstedeværelsen av maneter. Denne mobilappen har eksistert i fire år, men har blitt forbedr i sommer. Foruten å varsle om tilstedeværelsen av maneter på strendene så opplyser den også om vanntemperaturen og gir informasjon om hvordan man kan forebygge og behandle manetstikk. Den nyeste versjonen har blitt lastet ned 27.000 ganger, og 6.000 brukere har skrevet kommentarer om situasjonen ved 107 strender. Programmet er tilgjengelig for både iPhone og Android på Play Store og App Store. Den er også tilgjengelig på denne linken: www.infomedusa.es/download/.

maneter-spaniaHvis du har blitt brent av en manet

Professor Gilis råd hvis du har blitt brent, er å forlate vannet umiddelbart og finne en badevakt. Hvis det ikke er noen badevakter på stranden så vask såret med saltvann. Bruk aldri ferskvann. Det er bra hvis du kan kjøle såret med is i fem til ti minutter. Du kan også prøve å fukte såret med eddik eller natron oppløst i vann (ikke gni). Prøv å holde skaden antiseptisk for å unngå infeksjoner. Hvis smertene ikke avtar, eller hvis du føler deg uvel – kontakt lege.

Professor Gili advarer også mot den utbredte myten om å urinere på såret. «Dette er helt feil. Det kan være effektivt for enkelte fiskebitt, men aldri mot manetstikk.»

 

Facebook Comments