Megafon Instagram

Leiebilfirmaenes sleipe triks

Se opp når du leier bil i Spania. En britisk undersøkelse viser at feriegjester i Spania er spesielt utsatt for lumske knep fra bilutleiefirmaene.

leiebil-spaniaDe fleste leiebilselskapene i alle land har ett eller to triks for å få kundene til å betale mer enn nødvendig når de skal leie en bil, men i Spania forekommer det vanligvis seks sleipe triks. Undersøkelsen ble gjennomført av «Economy Car Hire» i Storbritannia og konklusjonen er at det er svært viktig å lese nøye gjennom vilkårene.

Det er skitne triks i alle land, men Spania utmerker seg ved å være det verste. Minst risiko for å bli involvert i noe sånt, ifølge undersøkelsen er det i Australia, New Zealand, Bulgaria, Kroatia og Sveits.

Ernesto Suarez, grunnlegger og administrerende direktør i iCarhireinsurance.com sier at Spania er en stor reisemål og et stort marked for leiebilbransjen. Dette har ført til et stort antall useriøse leiebilselskaper til vanvittig lave priser. De lave prisene gjør at kundene ofte ignorerer det faktum at bilen er skitten og har noen feil, men dette kan koste dem skjorta.

leiebil-spaniaHans råd er å alltid ta bilder av bilen når den hentes og kontrollere alle forekommende skader nøye. Det kan til å med være nødvendig å tørke av bilen dersom den er skitten for å se skaden. Sjekke også dekkene og støtfangerne, da dette er noe som ofte blir glemt av kundene. Ellers er det en stor risiko for at bilutleiefirmaet ved tilbakelevering påstår at de gamle skavankene er nye skader som du har forårsaket. Prøver alltid å få signert ved retur av bilen at den har blitt returnert uten nye skader.

Her er noen triks som de ofte forsøker seg på i ulike populære feriemål.

Spania
Admin gebyrer: Enkelte leverandører har noe som kalles «full-full» politikk. Det betyr at du får bilen med full tank og må returnere den med full tank. Når du leverer tilbake bilen får du penger tilbake for bensinen men det trekkes fra et administrasjonsgebyr som ligger på 25-40€.

Kredittkortgebyrer: Du må betale for ekstra funksjoner som GPS eller bilsete i norske kroner til en svært dårlig valutakurs.

Gamle skader: Du er ansvarliggjøres for skader som allerede var på bilen når du hentet den.

Dieseltillegg: Du må betale et tillegg på € 10-15 for at du får en dieselbil – selv om du ikke har bedt om dieselbil.

Forseglede betingelser: Du signerer leieavtalen digitalt via Internett og trykt kopi overleveres i en forseglet konvolutt, slik at du ikke skal se overraskelsene før det er for sent.

Forsikrings-salg: Du overtales/presses til å kjøpe en lokal forsikring selv om du har kjøpt forsikring før du reiser, eller har en annen forsikring som dekker.

Storbritannia
Gamle skader: Her prøver de ofte å gjøre deg ansvarlig for gammel skade.

Frankrike
Ekstra rengjøringskostnader: Noen leiebilselskaper i Frankrike inkluderer rengjøringkostnader i depositumet. Dette gir dem rett til å ta betalt 50 € hvis bilen ikke er returnert i akseptabel stand.

Tyrkia
Parkeringsavgifter: Når du henter bilen, og bruker «Meet and Greet service» slik at du ofte får en parkeringsbillett som ikke har tilstrekkelig kreditt, slik at du må betale ekstra for å kunne kjøre ut av parkeringsplassen.

Italia
Ubekvemme arbeidstider: Her er det ofte en kø på mellom en halv time til en time for å få bilen, og når det er din tur, så er du plutselig inne på ubekvemme tidspunkter og må betale overtidsgebyr.

Sør-Afrika
Kontraktsavgifter: De fleste forsøker å ta et kontraktsgebyr på 40 – 70 ZAR pluss moms. Dette vil bli belastet bare for arbeidet med å skrive kontrakt.

USA
Gratis oppgradering: Du får vite at du har blitt gratis oppgradert men oppdager etterpå at du har blitt belastet for «gratis oppgradering».

Forsikring for veihjelp: Denne delen er normalt inkludert leien, men når du kommer til skranken forsøker de å få deg til å signere en mer omfattende forsikring – til tross for at den vanlige forsikringen er tilstrekkelig.